PlayStation 5 nog op schema voor eind dit jaar ondanks corona
Belangrijke spelcomputer

PlayStation 5 nog op schema voor eind dit jaar ondanks corona

13-05-2020 07:45 Laatste update: 11:00

De verkoopstart van de PlayStation 5 is ondanks de coronacrisis nog steeds gepland voor eind dit jaar, zegt Sony.

Het Japanse bedrijf maakte dat bekend bij de onthulling van zijn nieuwste kwartaalcijfers. In die cijfers werd een 14 procent lagere omzet van de gamingtak gerapporteerd dan een jaar geleden. Die daling was verwacht; de bijna zeven jaar oude PlayStation 4 nadert het einde van zijn levensduur. De lancering van de PS5 is daarom belangrijk voor Sony.

"Wat betreft de lancering van PlayStation 5, hoewel factoren zoals thuiswerkers en beperkingen op internationaal reizen enkele uitdagingen hebben opgeleverd wat betreft een deel van het testproces en de kwalificatie van productielijnen, vordert de ontwikkeling met de lancering van de geplande console voor de feestdagen van 2020", zegt Sony in de toelichting op zijn kwartaalcijfers. "Op dit moment zijn er geen grote problemen ontstaan in de pijplijn voor de ontwikkeling van games van Sony's eigen first-party studio's of de studio's van haar partners."

Ook nieuwe Xbox op schema

Sony kondigde dinsdag al aan dat de games van zijn verschillende eigen studio's voortaan onder één nieuw merk zullen verschijnen, PlayStation Studios. Concurrent Microsoft maakte begin deze maand al bekend dat ook zijn nieuwe spelcomputer, Xbox Series X, nog steeds gepland staat voor een verkoopstart tijdens de feestdagen.

Microsoft zei dat die planning nog kan veranderen, maar het bedrijf heeft op de korte termijn nog geen exclusieve games voor zijn nieuwe spelcomputer onthuld. Het is nog niet bekend of Sony al exclusieve games voor de PS5 heeft gepland, of dat die spellen ook nog op de PS4 te spelen zijn. In tegenstelling tot de Xbox Series X is het uiterlijk van de PS5 nog niet onthuld, enkel de controller.

PlayStation 5 en Xbox Series X komen eraan: