© Jelle Prins

Apple en Google geven Nederland toegang tot bluetooth-tracking voor corona-app

Beeld ter illustratie.

Corona-app

Apple en Google geven Nederland toegang tot bluetooth-tracking voor corona-app

20-05-2020 17:00 Laatste update: 17:49

Google en Apple hebben overheden in 22 landen toegang gegeven tot het systeem waarmee ze corona-tracking-apps kunnen maken. Nederland is een van de landen met toegang tot het systeem, bevestigen de bedrijven.

Google en Apple hebben vanavond hun systeem voor het maken van corona-tracking-apps officieel vrijgegeven. Het systeem gebruikt bluetooth-technologie om contactmomenten tussen mensen te registreren. 

Nederland is een van de 22 landen met toegang tot het systeem, dat in Android en iOS wordt gebouwd. Google en Apple verwachten dat de komende weken overheden uit meer landen zullen volgen. Ook 'een aantal Amerikaanse staten' hebben toegang gekregen.

Corona-app

Wanneer de eerste corona-tracking-apps van overheden precies verschijnen, is nog niet bekend. De corona-apps van officiële gezondheidsinstanties zullen na goedkeuring in de appwinkels van Apple en Google komen te staan.

Woordvoerders van beide bedrijven zeggen dat dit niet lang zal duren, omdat sommige ontwikkelteams 'er al best ver mee zijn'. Enkele overheidsinstanties zijn sinds anderhalve week aan het testen met hun corona-apps die het systeem gebruiken.

Nederland is onlangs opnieuw begonnen aan de ontwikkeling van de corona-tracking-app. Een eerdere poging met zeven voorgestelde apps liep spaak. De nieuwe app wordt ontwikkeld door een groep experts uit de praktijk. De app wordt open-source en de ontwikkeling moet transparant verlopen.

De apps werken via bluetooth

De corona-tracking-apps slaan met behulp van bluetooth contactmomenten tussen personen op en dat gebeurt alleen lokaal op de telefoons, niet op servers. Op basis van bluetooth-signalen zien de apps of, hoe lang en hoe dichtbij je bij een ander bent geweest. Telefoongebruikers moeten de tracking zelf inschakelen.

Een corona-tracking-app kan gebruikers waarschuwen als ze recent in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Een persoon die met corona is geïnfecteerd, kiest er zelf voor om zijn contactmomenten te delen. Het systeem gebruikt geen GPS-locatiegegevens. 

Alleen als je corona hebt, kun je ervoor kiezen om jouw digitale contactmomenten te uploaden, waarna alle deelnemers kunnen kijken of ze met jou in contact zijn geweest. Overheden moeten zelf bepalen hoe iemand kan aangeven dat hij of zij met corona besmet is. 

'Weinig gevolgen voor batterijduur'

Een persoon moet minstens vijf minuten binnen het bluetooth-bereik van een ander zijn om een contactmoment te registreren. Het systeem slaat vervolgens elke 5 minuten bluetooth-informatie op, maar er geldt een maximum van 30 minuten.

De technologie is alleen te gebruiken in corona-apps van gezondheidsorganisaties van overheden. De apps zouden volgens Apple en Google 'weinig gevolgen voor de batterijduur’ hebben. De bedrijven hebben al beloofd dat de functie wordt geschrapt zodra de corona-pandemie is overwonnen.

Beeld ter illustratie.

Frankrijk en Groot-Brittannië

Enkele landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië, werken aan eigen corona-tracking-apps met een gecentraliseerde data-opslag. Dat zou volgens de landen handiger zijn voor de opsporing van vermoedelijke corona-gevallen, maar wordt door experts gezien als een minder privacyvriendelijke oplossing.

Apple en Google beloven dat data van gebruikers anoniem blijven en niet worden opgeslagen. Ze bieden ook mogelijkheden voor waarschuwingen over de landsgrenzen.