Zoom haalt Giphy-functie tijdelijk weg uit videobeldienst
Privacymaatregel

Zoom haalt Giphy-functie tijdelijk weg uit videobeldienst

25-05-2020 18:12 Laatste update: 19:11

Videobeldienst Zoom heeft de Giphy-functionaliteit tijdelijk uitgeschakeld. De optie zou op het moment onvoldoende de privacy van gebruikers waarborgen.

Dat meldt het bedrijf achter de app op zijn blog. De website Giphy staat vol met geanimeerde plaatjes, die Zoom-gebruikers met een paar simpele handelingen konden delen. 

Op het moment wordt gekeken hoe de privacy van gebruikers beter kan worden gegarandeerd, waarna de Giphy-knop weer zal worden toegevoegd. Het is niet bekend hoe lang dat precies zal duren.

Facebook-overname

De timing van de maatregelen is interessant: afgelopen week maakte Giphy namelijk bekend te zijn overgenomen door Facebook

Het is niet bekend of die overname tot het besluit van Zoom heeft geleid, maar de videobeldienst lag al eens onder vuur omdat hij gegevens met Facebook deelde. Mogelijk wil Zoom er zeker van zijn dat gebruikersdata niet via Giphy alsnog bij Facebook terechtkomt. 

Andermans microfoon activeren

Beheerders van Zoom-gesprekken kunnen niet langer de mute-functie van andere gebruikers zomaar uitschakelen. Dat kon tot voorheen wel: als de beheerder de microfoon van een ander had uitgeschakeld, kon hij of zij deze ook weer aanzetten. 

Kijk ook: test goedkope smartphones

Grote groei Zoom

Videobeldienst Zoom is in korte tijd fors gegroeid. Dat is grotendeels te danken aan de coronacrisis, waardoor veel thuiswerkers zoeken naar een manier om te videovergaderen.

De app kwam sindsdien wel een paar keer onder vuur te liggen, wegens datalekken en gebrekkige privacy. Onder andere het ministerie van Defensie verbood medewerkers daarom de dienst te gebruiken.

Videobellen? Houd je aan deze 10 regels!

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.