Computergestuurde redactie

'Microsoft vervangt journalisten met kunstmatige intelligentie'

31 mei om 15:14
Laatste update: 31 mei om 15:18

Microsoft zou 77 journalisten op straat hebben gezet, om ze te kunnen vervangen met een kunstmatige intelligentie.

Dat melden anonieme bronnen. Business Insider heeft gehoord dat vijftig Amerikaanse journalisten voor de website MSN op straat zijn gezet. In het Verenigd Koninkrijk werden 27 redacteuren ontslagen, meldt The Guardian.

Het bedrijf bevestigt de ontslagen in het Verenigd Koninkrijk, maar zegt niks over de AI-plannen. "We zijn bezig met het krimpen van ons MSN-team, en doen alles om de getroffen personen te ondersteunen", vertelt een woordvoerder. "We evalueren net als andere bedrijven vaak onze bedrijfsvoering. Deze keuze heeft niet te maken met de huidige pandemie."

Het werk van de journalisten zou door een kunstmatige intelligentie overbodig zijn geworden. Deze AI neemt artikelen over van andere media, herschrijft de titels en voegt ook afbeeldingen toe. Het bedrijf zou ook geen nieuwe medewerkers voor de site in beide landen gaan zoeken.

25 jaar lang

Op de website van MSN is al 25 jaar lang nieuws te vinden. De pagina werd geïntroduceerd als onderdeel van de gelijknamige chatdienst, die al enige tijd niet meer beschikbaar is. De techreus zei eerder dan 800 redacteuren vanuit 50 landen aan de nieuwssite werken.

Met de ontslagen doet Microsoft waar veel critici al langer voor vrezen: het vervangen van menselijke werknemers met een kunstmatige intelligentie. Volgens experts kan AI op termijn veel banen overnemen, waardoor er minder personeel nodig is.

Deze 10 fouten en blunders maakten algoritmes

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's