Amsterdamse studenten naar rechter om 'spionagesoftware'
Proctorio

Amsterdamse studenten naar rechter om 'spionagesoftware'

31-05-2020 18:04 Laatste update: 18:04

De studentenraad van de Universiteit van Amsterdam (UvA) spant een kort geding aan, omdat de universiteit het gebruik van speciale surveillancesoftware verplicht.

Dat meldt de raad in het universiteitsblad Folia.

De universiteit gebruikt sinds kort het programma Proctorio. Deze houdt de webcam en de toetsaanslagen van een student tijdens een toets in de gaten, om te controleren of ze bijvoorbeeld spieken. Volgens de universiteit een must, omdat veel toetsen door het coronavirus thuis afgelegd moeten worden.

Het gebruik van de software kan niet worden geweigerd, wat voor de studentenraad reden is om naar de rechter te stappen. Er zou studenten ook niet om toestemming worden gevraagd, terwijl hun privacy op het spel komt te staan. De vastgelegde informatie wordt namelijk ingezien door de examencommissie, mits er tekenen van sjoemelen zijn aangetroffen.

Petitie

De UvA-studenten zijn niet de eersten die kritisch zijn op het gebruik van Proctorio. Aan de Tilburg University werd een petitie gestart, waarin werd opgeroepen het gebruik van de software te staken. Die is inmiddels bijna vijfduizend keer getekend.

Volgens de studentenraad van de UvA moet er gekeken worden naar een mogelijk alternatief. Ze willen de zaak graag aanvechten tegenover de rechter, zodat ook andere universiteiten iets hebben aan het oordeel. "Als we hier achter gesloten deuren uitkomen is dat heel fijn, maar dan hebben alleen UvA-studenten er baat bij."