Amazon levert jaar lang geen gezichtsherkenning aan politie VS
'Tijd voor regulering'

Amazon levert jaar lang geen gezichtsherkenning aan politie VS

11-06-2020 08:57 Laatste update: 11:26

Amazon stopt voor een jaar met het leveren van zijn Rekognition-software voor gezichtsherkenning aan de Amerikaanse politie.

Amazon kondigt de stop aan terwijl er in de VS grote antiracismeprotesten worden gehouden. De gezichtsherkenningssoftware van Amazon blijft wel beschikbaar voor organisaties die zich inzetten tegen mensenhandel en kindermisbruik.

De protesten worden door Amazon niet als reden genoemd om de samenwerking met de politie te stoppen. Het bedrijf wil de Amerikaanse politiek de kans geven regels te maken voor het gebruik van gezichtsherkenning.

Etnisch profileren

Er zijn al jaren zorgen over de politie-inzet van gezichtsherkenningssoftware. Critici zijn bang dat het ongereguleerde gebruik van de software de vrije samenleving zal veranderen in een surveillancestaat.

Daar komt bij dat veel software voor gezichtsherkenning moeite heeft met het herkennen van zwarte mensen, wat mogelijk kan leiden tot etnisch profileren.

Eerder deze week stopte Amazon-concurrent IBM daarom met de ontwikkeling en verkoop van software voor gezichtsherkenning.

Ommezwaai

Amazons stop van een jaar is een opvallende ommezwaai. Vorig jaar zei de Nederlandse Amazon-topman Werner Vogels nog dat Amazon niet verantwoordelijk is voor de manier waarop klanten Rekognition gebruiken.

“We pleiten al langer voor strengere regels voor ethisch gebruik van gezichtsherkenningstechnologie, de afgelopen dagen lijkt het Congres klaar om deze uitdaging aan te gaan. We hopen dat dit eenjarig moratorium het Congres voldoende tijd geeft om passende regels in te voeren, en we staan klaar om te helpen als daarom wordt gevraagd”, aldus Amazon in een verklaring.

Gezichtsherkenning: zo snel word je herkend