Sony Xperia 10 II
Smartphones 250-400 euro

Sony Xperia 10 II

15-06-2020 11:38 Laatste update: 17-06-2020 13:13

De Sony Xperia 10 II heeft een langgerekt, smal scherm, wat heerlijk is bij het lezen van teksten en ander verticaal scrollwerk.

We hebben onze smartphone vrijwel altijd rechtop vast, behalve als we video’s bekijken. De Xperia 10 II (spreek uit: 10 Mark 2) van Sony is met zijn langgerekte scherm net als zijn voorganger goed geschikt voor beide handelingen. Het scherm heeft namelijk een verhouding van 21:9, dezelfde breedbeeldverhouding als in de bioscoop.

Handig formaat

Dat levert een schermformaat van 6 inch op, maar door zijn smallere breedte voelt hij handzamer aan. De 10 II heeft in tegenstelling tot zijn voorganger een oled-scherm, met fraaie, volle kleuren. Dat scherm heeft een 1080p-resolutie, maar door de lengte telt het aantal pixels niet 1920x1080 zoals normaal, maar 2520x1080.

Die extra lengte is fijn om beeldvullende video’s te bekijken, maar nog meer voor al het andere dat we met onze smartphones doen. Ga maar na: het lezen van teksten, WhatsApp-gesprekken, het scrollen langs foto’s en updates op Instagram en Facebook – allemaal verticaal. Dan is zo’n langer scherm echt een voordeel, je ziet meer in één keer en hoeft minder te scrollen. Ook fijn: je kan twee apps onder elkaar zetten en dus wat multitasken op je smartphone.

De Snapdragon 665-chip met 4GB werkgeheugen volstaat prima, ook al is het niet meer de nieuwste chip op de markt. Achterop zitten drie lenzen: een primaire camera met 12 megapixels, een 8 megapixel telefotolens en een 8 megapixel groothoeklens: een flinke verbetering ten opzichte van het model van vorig jaar.

Vingerscanner aan zijkant

De batterij van 3600 mAh is genoeg om het een hele dag mee vol te houden, de Xperia 10 II biedt ondersteuning voor 18 Watt-snelladen. De vingerafdrukscanner zit zoals bij veel Sony’s aan de zijkant van het toestel, en dat werkt aardig; op die plek komt de duim of wijsvinger van nature terecht, afhankelijk van de hand die je gebruikt.

De Sony Xperia 10 II draait op de kale versie van Android 10 en is er in zwart en wit met 128 GB. De introductieprijs van de Sony Xperia 10 II is 369 euro. Kijk onder meer op Belsimpel voor de actuele prijs.

Pluspunten:Minpunten:
  • Lekker lang scherm
  • Eigenzinnig ontwerp
  • Goede camera's
  • Prima prestaties
  • Sterke accuduur
  • Snelle vingerscanner
  • Snelladen
  • Niet de snelste chip

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Kijk ook: de beste budget-smartphones

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s