Schone technologie

Nederland: EU moet meer inzetten op waterstof

waterstof europese unie nederland
15 juni om 09:04
Laatste update: 15 juni om 18:30
  • ANP / Bright

Nederland en zes andere Europese landen willen dat waterstof een grotere rol krijgt bij de Europese energietransitie.

In een gezamenlijke verklaring roepen Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, en niet-EU-land Zwitserland de Europese Commissie formeel op meer te investeren in waterstof. Volgende maand komt de commissie naar verwachting met voorstellen voor een Europese waterstofstrategie.

Nederlands initiatief

Nederland en Oostenrijk hebben het initiatief voor de verklaring genomen. Den Haag verwacht dat maandag tijdens een videovergadering van de EU-ministers van Energie ook Portugal, Bulgarije en mogelijk meer lidstaten zich achter de oproep aan Brussel zullen scharen. Nederland werkt met de andere zes al enige tijd samen in het zogenoemde Pentalaterale Energieforum.

"Om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn hebben we een CO2-vrij energiesysteem nodig. Schone waterstof is een onmisbare klimaatneutrale energiedrager. Het is de ontbrekende schakel in de energietransitie in sectoren als industrie en transport. Om dit te realiseren moeten we opschalen en de kosten van schone waterstof terugbrengen", aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Uitleg over waterstof:

Zijn Oostenrijkse collega Leonore Gewessler wijst erop dat stevige investeringen in hernieuwbare waterstof en hernieuwbare energie het economisch herstel uit de coronacrisis in de EU bovendien zullen ondersteunen. "Een gecoördineerde aanpak is essentieel."

Onlangs deed een taskforce al de aanbeveling aan de Nederlandse regering om vaart te zetten achter de aanleg van netwerken waarmee waterstof en koolstofdioxide (CO2) getransporteerd kunnen worden.  

Kijk ook: deze auto rijdt op waterstof