© Amazon

Amazon controleert social distancing met slimme camera's
Afstand houden met AI

Amazon controleert social distancing met slimme camera's

16-06-2020 16:16 Laatste update: 16:59

ANP / Bright

Amazon wil met een nieuw camerasysteem met kunstmatige intelligentie (AI) controleren of medewerkers in distributiecentra zich aan de regels rond social distancing houden.

Schermen in de distributiecentra laten met groene cirkels zien welke medewerkers genoeg afstand houden. Als medewerkers te dicht bij elkaar komen, krijgen ze een rode cirkel om zich heen. Medewerkers zien zichzelf en de cirkels op de schermen. Amazon vergelijkt de waarschuwingen met die van radarcontroles langs wegen. 

Het systeem, genaamd Distance Assistant, analyseert met AI de beelden van camera’s in de gebouwen. De software wordt ook ingezet om leidinggevenden een beeld te geven van de drukste gebieden in de gebouwen. Amazon wil de komende weken honderden van de systemen installeren.

Onder vuur

Amazon lag recent onder vuur omdat het niet genoeg zou doen om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Het bedrijf belooft de technologie achter Distance Assistant openbaar te maken. 

Privacyvoorvechters vrezen voor de gevolgen van het inzetten van AI door bedrijven. Medewerkers worden op deze manier nog strenger in de gaten gehouden zonder dat ze er iets over te zeggen hebben.

Meerdere grote bedrijven zien dit soort slimme camerasystemen echter als cruciaal om open te kunnen blijven gedurende de pandemie, schrijft Reuters. Ze zouden er medewerkers, klanten, verzekeraars en overheden kunnen laten zien dat ze veilige werkomstandigheden kunnen handhaven. 

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen: