© Reuters

Herbruikbaar mondkapje ontsmet zichzelf door hem 'op te laden'
Uitvinding

Herbruikbaar mondkapje ontsmet zichzelf door hem 'op te laden'

17-06-2020 16:26 Laatste update: 16:27

Israëlische wetenschappers ontwikkelen een herbruikbaar mondkapje dat het coronavirus met warmte kan doden door stroom te halen uit een telefoonoplader.

Het desinfecteren van het mondkapje met behulp van de telefoonlader duurt ongeveer een half uur. Dat zegt hoogleraar Yair Ein-Eli van het onderzoeksteam van de Technion-universiteit in Haifa tegen persbureau Reuters. Gebruikers mogen het mondkapje niet dragen als het is aangesloten.

Het mondkapje heeft een USB-poort die is aan te sluiten op een stroombron, zoals een normale oplader voor telefoons. Die verwarmt een binnenlaag van koolstofvezels tot zo'n 70 graden Celsius, wat volgens de wetenschappers voldoende is om virussen te doden.

'Wegwerpmaskers geen oplossing'

Ein-Eli zegt dat wegwerpmaskers niet economisch of milieuvriendelijk zijn. "Je moet het herbruikbaar en makkelijk maken."

Het prototype ziet eruit als een standaard N95-gezichtsmasker, met een klep aan de voorkant en elastiekjes om het rond het hoofd op zijn plaats te houden. 

Patent

De onderzoekers dienden eind maart een patentaanvraag in voor het masker in de Verenigde Staten. Ze zijn in gesprek met bedrijven over het op de markt brengen van het mondkapje.

Ze zullen volgens de onderzoekers waarschijnlijk 1 dollar duurder worden dan normale wegwerpmondkapjes.

Help met je pc mee aan een coronamedicijn: