Google geeft 175 miljoen aan zwarte ondernemers en videomakers
Ook YouTube zegt geld toe

Google geeft 175 miljoen aan zwarte ondernemers en videomakers

18-06-2020 16:23 Laatste update: 16:37

Google-ceo Sundar Pichai spreekt zich in een verklaring uit tegen racisme en geweld tegen de zwarte gemeenschap. Google en YouTube doneren ook tientallen miljoenen dollars aan onder andere zwarte ondernemers en videomakers.

Pichai zegt dat Google 175 miljoen dollar opzij zet om zwarte ondernemers, werkzoekenden en ontwikkelaars te steunen.

YouTube, ook eigendom van het moederbedrijf van Google, zegt 100 miljoen toe om zwarte videomakers en artiesten beter in beeld te brengen. Deze week spande een groep zwarte YouTubers een rechtszaak tegen het bedrijf aan in de VS, omdat YouTube hun video's systematisch zou hebben verwijderd. De YouTubers verloren daardoor advertentie-inkomsten.

Doelen

In zijn verklaring heeft Pichai een aantal concrete doelen gepresenteerd. Zo wil Google meer (zwarte) minderheden op hoge niveaus in het bedrijf en moeten deze groepen in 2025 30 procent van de leiderschapsposities vervullen.

Bedrijven

Ook heeft de Google-ceo toegelicht hoe de 175 miljoen dollar besteed moet worden. Er komt 100 miljoen dollar beschikbaar voor capital funds, startups en andere overkoepelende organisaties die worden geleid door zwarte mensen.

Verder investeert Google 50 miljoen dollar in kleine bedrijfjes van zwarte ondernemers, en steken het bedrijf 15 miljoen in organisaties die zwarte werkzoekenden helpen een baan te vinden.

Android en Chrome

Tot slot is er (ruim) 10 miljoen beschikbaar gesteld om de zwarte gemeenschap meer en betere toegang te geven tot onderwijs en werk binnen de ontwikkel-afdeling van Google zelf, waar onder meer Android en Chrome onder vallen.

Adviesgroep

Pichai sprak onder meer met de Black Leadership Advisory Group binnen Google. Dat gesprek heeft hem 'er nog meer van overtuigd' dat zwarte gemeenschappen te maken hebben met racisme op een manier die elk aspect van hun leven beïnvloedt - bij interacties met de politie, het vinden van een huis en het vergaren van kapitaal, maar ook binnen de gezondheidszorg, op het gebied van onderwijs en op werk.

Google doneert ook 3 miljoen dollar aan onderwijsprojecten en 12 miljoen dollar aan organisaties die zich inzetten voor gelijkheid tussen de rassen en voor sociale rechtvaardigheid.

Kijk ook: Google Nest Wifi, de slimste wifi-router?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s