Twitter markeert video geplaatst door Trump als nepnieuws
Gemanipuleerd

Twitter markeert video geplaatst door Trump als nepnieuws

19-06-2020 09:15 Laatste update: 09:33

Twitter heeft een bewerkte video gedeeld door de Amerikaanse president Donald Trump als nepnieuws gemarkeerd.

In de beelden zijn twee rondrennende jongetjes te zien op nieuwszender CNN, met de tekst 'Bange dreumes rent weg van racistische baby'. De video probeerde dat punt vervolgens te weerleggen, door te laten zien dat de jongetjes in werkelijkheid goede vrienden zijn.

De beelden zijn na de tweet van Trump miljoenen keer bekeken, maar zijn volgens Twitter nooit in deze vorm door CNN uitgezonden. Onder de video staat nu daarom het label 'Gemanipuleerde media'.

CNN

CNN heeft wel een reportage gemaakt over de jongetjes, maar richtte zich daarbij juist op hun vriendschap. Hun vader had de beelden op Facebook geplaatst om te tonen hoe huidskleur beide kinderen niks uitmaakt.

CNN reageerde: "Wij zullen blijven werken met feiten in plaats van nepvideo's te tweeten en onschuldige kinderen te gebruiken. We vragen u hetzelfde te doen. Wees beter."

De gemanipuleerde Trump-video was origineel gemaakt door Twitter-gebruiker Logan Cook, een Trump-aanhanger die vaak internetgrapjes ter steun van de president maakt. Cook werd eerder uitgenodigd voor een socialmedia-bijeenkomst in het Witte Huis.

Trump versus social media

Twitter heeft berichten van Trump al eerder als misleidend gemarkeerd, wat leidde tot kritiek door de president. Sindsdien heeft het ministerie van Justitie een nieuw wetsvoorstel ingediend, dat de speciale bescherming van techbedrijven kan wegnemen.

Facebook heeft gisteravond ook berichten van Trump verwijderd, omdat hier nazisymboliek in te zien was. Dat terwijl Facebook eerdere Trump-berichten ondanks felle kritiek wel liet staan.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s