Schiphol test drones voor inspectie en vervoer goederen
Drones

Schiphol test drones voor inspectie en vervoer goederen

19-06-2020 12:34 Laatste update: 12:34

ANP / Bright

Bij Schiphol worden komende week drones getest. Het onderzoek moet uitwijzen of de inzet van drones voordelen kan opleveren voor de luchthaven.

Schiphol begint een proef met het gebruik van drones met camera's voor inspectie aan rijbanen, kleine gebouwen en vliegtuigen. Ook worden er drones getest die lichte goederen kunnen vervoeren tussen diverse locaties op het vliegveld.

Mocht het een succes zijn dan kunnen drones in de toekomst worden ingezet voor bijvoorbeeld controles van het asfalt, het ijsvrij maken van de vliegtuigen of de aanvoer van vliegtuigonderdelen voor onderhoud.

'Op veilige afstand'

De dronevluchten zullen plaatsvinden 'op veilige afstand' van start- en landingsbanen en rijbanen die in gebruik zijn voor vliegverkeer. De tests moeten onder andere uitwijzen hoe procedures voor het gebruik van drones op luchthavens in de praktijk werken. 

De testfase is in samenwerking met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Dutch Drone Delta, Koninklijke Marechaussee en Transavia.

Tijdelijke regeling

Het testen van de drones rond Schiphol is tot en met 24 juni mogelijk door een tijdelijke regeling. Daardoor hebben aangewezen partijen toestemming voor dronevluchten. De partijen staan in direct contact met de verkeerstoren van LVNL. "Het overige gebruik van drones door onbevoegden in de nabijheid van Schiphol blijft onveranderd en nadrukkelijk verboden", benadrukt Schiphol.

LVNL zag de gelegenheid voor de dronevluchten ontstaan doordat er momenteel veel minder vliegbewegingen zijn als gevolg van het coronavirus.

Drone-test: DJI Mavic Air 2