Lego-fonds investeert in techniek die plastic omzet in brandstof
Van blokjes naar brandstof

Lego-fonds investeert in techniek die plastic omzet in brandstof

19-06-2020 14:01 Laatste update: 14:07

ANP / Bright

De miljardairs achter Lego investeren ruim 23 miljoen euro in een Noors bedrijf dat plastic omzet in brandstof.

Via het Lego-fonds Kirkbi wordt 250 miljoen Noorse kroon (ruim 23 miljoen euro) betaald voor een belang van 11 procent in Quantafuel, dat afval omzet in synthetische brandstof.

Quantafuel maakt gebruik van katalytische systemen om alle soorten plastic om te zetten in milieuvriendelijke brandstof en chemicaliën. De Noren werken onder meer samen met chemiereus BASF en zijn van plan verschillende fabrieken te openen in heel Europa.

"De ontwikkeling van de chemische recyclingtechnologie voor kunststoffen is een grote uitdaging, zegt Thomas Lau Schleicher, hoofd van de investeringstak van Kirkbi. De benadering van Quantafuel is volgens hem 'innovatief en schaalbaar', en heeft daarmee ook zakelijk potentie.

Kirkbi wordt voorgezeten door Kjeld Kirk Kristiansen, de kleinzoon van Lego's oprichter Ole Kirk Christiansen. Kristiansen is met een vermogen van omgerekend meer dan 4,5 miljard euro een van de rijkste mannen van Denemarken. In de afgelopen jaren heeft hij de controle over Kirkbi meer in handen gegeven van zijn drie kinderen.

Het fonds heeft eerder dit jaar een nieuwe strategie uitgestippeld. Die omvat onder meer extra investeringen in hernieuwbare energie.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s