Nieuw in iOS 14: widgets op thuisscherm, mini-apps en meer
Widgets en App Clips

Nieuw in iOS 14: widgets op thuisscherm, mini-apps en meer

22-06-2020 21:41 Laatste update: 23-06-2020 17:39

Apple heeft zijn nieuwe iPhone-systeem iOS 14 onthuld. Voor het eerst gaan de thuisschermen van de iPhone veranderen: gebruikers kunnen widgets tussen de app-icoontjes zetten. Wat is er nog meer nieuw?

Dit is er nieuw in iOS en MacOS:

Apple heeft met iOS 14 voor het eerst het iconenscherm van de iPhone compleet anders ingestoken. Nieuw is een speciale bibliotheek genaamd de App Library, waarin applicaties automatisch worden gesorteerd in grote mappen. Bovenaan staan suggesties en recente apps. 

Vernieuwde widgets zien er uit als kleine smartphone-apps op de thuisschermen, die ook meer informatie kunnen bevatten. Voor het eerst kunnen gebruikers de informatieblokken tussen de app-iconen zetten en automatisch wisselen tussen de benodigde widgets voor een moment van de dag.

Ondersteuning

Volgens Apple zal het nieuwe iOS 14 werken op de iPhone SE (eerste en tweede generatie), 6S, 7, 8, X, XR, XS en 11 (Pro). Ook de zevende generatie iPod touch mag met de software-update aan de slag.

Hoogstwaarschijnlijk brengt Apple de definitieve versie in september dit jaar uit. Dan worden ook de nieuwe iPhone 12's verwacht.

Siri en Berichten-app

Stemassistent Siri kan kleine blokken met informatie bovenop andere apps laten zien. Daarnaast heeft de stemdienst een vertaaloptie gebruiken die offline werkt. Video's kunnen op de iPhone nu bovenop andere apps worden afgespeeld, zoals al langer op iPads mogelijk is. 

Ook heeft de Berichten-app een reeks updates gekregen. Je belangrijkste gesprekken kunnen bovenaan de chatlijst worden vastgepind en in groepen kun je direct reageren op specifieke berichten. Hiermee hoopt Apple overzicht in drukke gesprekken te creëren.

Kaarten en autosleutels

De navigatie-app van Apple krijgt ook een reeks updates. De verbeterde kaarten uit de Verenigde Staten worden bijvoorbeeld in andere landen beschikbaar gesteld, waaronder Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Bij fietsroutes wordt voortaan getoond waar je een heuvel omhoog moet fietsen of een trap op moet klimmen. Wil je dat laatste niet, dan kan de app daar rekening mee houden. Bij elektrische auto's worden oplaadpunten automatisch op een route ingecalculeerd.

Apple onthulde ook plannen voor CarKey, een systeem waarbij een iPhone als autosleutel gebruikt kan worden. Deze sleutel kan ook worden gedeeld met een vriend of familielid, zodat zij tijdelijk de auto mogen openen en starten. Daarbij wordt het beveiligde systeem gebruikt dat bijvoorbeeld ook je wachtwoorden beschermt. 

Privacy en standaard-apps

iOS 14 bevat nieuwe privacy-opties die gebruikers beter moeten beschermen. Apps moeten bijvoorbeeld toestemming gaan vragen voordat ze gegevens specifiek voor gepersonaliseerde reclame verzamelen. Apps kunnen voortaan delen waar je ongeveer bent, zodat je exacte locatie niet bekend wordt.

Ook wordt het mogelijk om de standaard-apps in iOS 14 aan te passen, zodat bijvoorbeeld linkjes in een andere browser dan Safari worden geopend.

App Clips: mini-apps

iOS 14 introduceert ook ondersteuning voor de nieuwe App Clips, een soort mini-apps die snel gestart kunnen. Door bijvoorbeeld een tag in een restaurant te scannen, wordt een App Clip gestart om het menu mee te zien. Omdat App Clips klein zijn, hoeven ze niet te worden gedownload. 

App Clips zijn kleine onderdelen van bestaande apps, die maximaal 10MB groot mogen zijn. Daarmee zijn het een soort kleine websites die aan een app gelinkt worden. De App Clips ondersteunen onder meer betalingen met Apple Pay.

iPadOS

Apples iPad-besturingssysteem kreeg ook een update met onder andere herontworpen apps. Interface-elementen zoals de zoekbalk en het belscherm vullen niet langer het hele scherm, zodat je niet het overzicht van je scherm verliest.

De iPad-stylus werkt nu op meer plekken van het besturingssysteem. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een domeinnaam met de pen invullen in de zoekbalk. Deze functie lijkt te zitten in alle apps die met tekstinvoer werken.

AirPods

De software in Apples AirPods-doppen krijgt ook een update, waardoor ze automatisch tussen apparaten wisselen. Hierdoor hoef je niet meer met de hand te selecteren welk apparaat je wil gebruiken.

Geluid gaat volgens Apple ook klinken alsof het om je heen wordt afgespeeld, net als in bijvoorbeeld een bioscoop. Apple zegt algoritmes te gebruiken om deze illusie met slechts twee oordoppen te creëren. De bewegingssensoren in de AirPods Pro zien hoe je hoofd beweegt, zodat het geluid niet meebeweegt.

Apple Watch

Het watchOS-besturingssysteem krijgt ook een update, waardoor één app bijvoorbeeld meerdere complicaties op een enkele wijzerplaat kan tonen. Een baby-app laat je hierdoor in één oogopslag alle relevantie informatie zien.

Apple maakt het ook makkelijker om een wijzerplaat te delen met vrienden of familie. Daarnaast staat in Watch-app een overzicht van door Apple geselecteerde wijzerplaten.

Slaaptracking

De Apple Watch kan met watchOS 7 ook het slaapgedrag van gebruikers volgen. Gebruikers kunnen vooraf bepalen wanneer ze naar bed willen, waarna het horloge afleidingen minimaliseert om je tot rust te brengen. De iPhone werkt daarbij ook mee. 

Het horloge gaat in bed naar een speciale slaapmodus. De sensoren zien aan de hand van je bewegingen en ademritme hoe diep je slaapt, wat je achteraf in de bijbehorende app kunt bekijken.

Handen wassen

Tijdens het handen wassen houdt de Apple Watch bij hoe lang je bezig bent. Een timer motiveert daarbij om jezelf goed te reinigen.

Apple TV

In tvOS voegt Apple uitgebreide ondersteuning toe voor meerdere gebruikers, zodat in games prestaties en voortgang gesplitst kunnen worden. Daarnaast worden video's via AirPlay in 4K afgespeeld.

Een nieuwe fitness-app bevat oefeningen die je kunt kijken terwijl andere video-apps in een hoek bijvoorbeeld tv-series afspelen. Daarnaast wordt voor streamingdienst Apple TV+ een serie gebaseerd op scifi-reeks Foundation gemaakt.

Beta's in juni en juli

Ontwikkelaars kunnen later vandaag testversies van alle nieuwe updates downloaden. In juli verschijnen bèta-updates die andere gebruikers ook mogen proberen.