Apple kondigt Mac met eigen chip aan
Apple Silicon vervangt Intel

Apple kondigt Mac met eigen chip aan

22-06-2020 18:45 Laatste update: 23-06-2020 20:12

Apple gaat zelf chips ontwerpen voor zijn MacBooks en iMacs. De eerste Macs met de eigen Apple-chips zijn later dit jaar te koop.

Dit is er nieuw in iOS 14 en macOS:

Dat maakte Apple bekend tijdens een presentatie op ontwikkelaarsconferentie WWDC. De stap naar eigen chips is volgens Apple nodig om "veel betere producten te maken". 

De nieuwe Apple Silicon-chips moeten energiezuiniger worden dan die in bestaande laptops, maar tegelijkertijd hogere prestaties leveren. Speciale hardware moet er bovendien voor zorgen dat de batterijduur wordt geoptimaliseerd en gevoelige gegevens veilig worden verwerkt en opgeslagen.

Apps aangepast

Apps moeten worden aangepast voordat ze op een Apple Silicon-chip werken. Dat kan volgens de techreus vanuit de ontwikkelaarstools en "neemt slechts een paar dagen in beslag". Niet-geoptimaliseerde apps kunnen met behulp van speciale software alsnog op nieuwe Macs worden gedraaid. 

Microsoft en Adobe zouden druk bezig zijn om Office aan de Apple-chips aan te passen, zodat veelgebruikte software al klaar is voor de nieuwe apparaten.

iPad Pro-chip

Tijdens de persconferentie was een MacBook te zien die draait op een A12Z-processorchip. Dat is dezelfde hardware die zit in de meest recente iPad Pro. Omdat Macs op dezelfde chips als iPhones en iPads draaien, kunnen ze ook iOS-apps afspelen.

Macs gebruiken al jarenlang chips van fabrikant Intel, die ook in veel Windows-computers te vinden zijn. Onder andere de iPhone, iPad en Apple Watch gebruiken al veel langere tijd chips die Apple zelf heeft ontworpen.

Eerste Mac dit jaar

De eerste Mac met een Apple-chip zal dit jaar verschijnen, maar daarmee komt niet meteen een einde aan Macs met Intel-chips. De techgigant verwacht dat het twee jaar zal duren totdat alle producten zijn voorzien van de vernieuwde hardware.

Tegelijkertijd belooft Apple dat er nog "jarenlang" Macs met Intel-chips op de markt zullen verschijnen.

Update naar macOS Big Sur

Ook het besturingssysteem van Macs krijgt een update: macOS Big Sur is op allerlei kleine manieren versimpeld en vernieuwd. De dock met apps onderaan lijkt nu bijvoorbeeld te zweven en knoppen springen omhoog als je de muis er overheen houdt. 

Schuifbalken en simpele knoppen lijken meer op die van de iPhone en iPad. Het bedieningspaneel kan vanuit de menubalk worden opgeroepen om snelle systeeminstellingen aan te passen. Daarin staan ook opties gebundeld die los in de balk stonden.

Safari

Webbrowser Safari zou na een update webpagina's 50 procent sneller moeten laden dan concurrent Chrome. Een nieuwe privacyknop moet inzage geven in hoe een website met je gegevens omgaat. 

De wachtwoordenkluis zal daarnaast alarmslaan als je wachtwoord bij een datalek is buitgemaakt. Browserextensies kunnen voor een beperkte periode toegang krijgen tot pagina's, om te voorkomen dat ze langdurig gegevens verzamelen.