Woon-werkverkeer

'Meer Nederlanders op e-bike naar het werk door corona'

© Bright

e-bike woon werk verkeer elektrische fiets
23 juni 2020 om 11:33
Laatste update: 23 juni 2020 om 13:03
  • ANP / Bright

Van de mensen met een baan zegt een op de vier voortaan vaker naar het werk te fietsen vanwege het coronavirus. E-bikes zijn daarbij populair. Ook mensen met een leaseauto (19 procent) zijn van plan vaker de fiets te pakken.

Dat meldt ALD Automotive op basis van onderzoek onder circa 1500 werkende Nederlanders. 

Van de ondervraagden zegt 56 procent te willen gaan fietsen omdat het een goedkoper alternatief is voor de auto of het openbaar vervoer. Daar komt bij dat reizigers zich in het ov met een mondkapje op mogelijk wat ongemakkelijk voelen.

Voorkeur voor e-bike

Van de ondervraagden met belangstelling voor fietsen heeft bijna de helft (43 procent) een voorkeur voor een e-bike om de woon-werkafstand af te leggen, 39 procent kiest voor de reguliere stadsfiets.

Ook is er een klein deel (9 procent) dat voor een speed pedelec kiest. Een speed pedelec kan tot wel 45 km/uur. Ook 9 procent kiest voor een sportfiets. "Bij de 60-plussers is het aandeel dat voor een e-bike kiest net een beetje hoger. Onder jongeren tot 30 jaar is dat precies 50-50. De e-bike is erg populair. Dat zie je ook aan de verkoopcijfers”, aldus ALD-directeur Lonneke van der Horst.

E-bike kopen? Dit moet je weten:

Coronavirus versnelt de trend

Deelnemers werd ook gevraagd naar hun beweegredenen om de fiets in te zetten voor woon-werkverkeer. Duurzaamheid (43 procent) en vooral de eigen vitaliteit (81 procent) blijven belangrijke redenen om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer.

"Mensen zijn momenteel meer ontvankelijk voor nieuwe manieren om te reizen. Deze trend was al gaande en wordt getriggerd door Covid-19, in elk geval heeft het de trend versneld", zegt Van der Horst. "Mocht je als werkgever je vervoersbeleid willen vernieuwen, dan is dit nu zeker het moment."

Review: nieuwe VanMoof S3 e-bike