'Datacentra Zeewolde gaan 2 keer zoveel stroom als Amsterdam vragen'
Hyperscale-datacentrum

'Datacentra Zeewolde gaan 2 keer zoveel stroom als Amsterdam vragen'

23-06-2020 13:11 Laatste update: 15:54

De nieuwe datacentra die in de polders rond Zeewolde moeten komen vragen rond 2030 twee tot drie keer zoveel stroom als de hele stad Amsterdam.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC. In de gemeente Zeewolde moet het grootste hyperscale-datacentrum van Nederland verrijzen, van een Amerikaanse multinational. De gemeente wil pas bekendmaken welk bedrijf naar de Flevopolder komt als de gemeenteraad heeft ingestemd en de vergunningen onherroepelijk zijn.

Hyperscales

‘Hyperscales’ zijn enorme datacentra waar gegevens van bedrijven als Google, Facebook en Amazon worden verwerkt en opgeslagen. In de stukken die Zeewolde ter inzage heeft gelegd om de komst van het internetbedrijf voor te bereiden staat dat er tot 2030 nog "zes tot twaalf" van dit soort centra in Nederland zullen komen.

Grote stroomvraag

De hausse aan bouwplannen in de Flevopolder zorgt nu al voor problemen op het stroomnet. "De vraag naar stroom voor datacenters is ongekend. Veel ambtenaren hebben dat niet in de gaten", zegt Bert Ross van netbeheerder Liander, dat voor de reguliere datacentra een station met twee keer de capaciteit van Amsterdam gaat bouwen in de Flevopolder. 

In het plan bij Zeewolde gaat het om 'vijf datahallen en enkele daaraan ondersteunende gebouwen'. De initiatiefnemer wil '100 procent gebruik maken van duurzame energie'. 

'Burgers betalen mee aan groene stroom'

Techbedrijven maken graag goede sier met het gebruik van groene stroom voor datacentra. Microsoft ontwikkelt in de kop van Noord-Holland een datacentrum waarvoor het stroom inkoopt bij het Windpark Wieringermeer. Google neemt voor zijn datacentra in de Groningse Eemshaven ook op grote schaal zonne- en windenergie af.

Maar de groene stroom is mede door Nederlandse burgers betaald, zeggen critici. "Dankzij de Nederlandse groene stroom kunnen de Amerikaanse techbedrijven zeggen dat hun diensten CO2-neutraal zijn. Maar de Nederlandse burgers betalen mee aan hun groene stroom en hebben bovendien de lasten van alle windmolens en zonneparken", aldus Kor Buitendijk van burgerinitiatief ''Duurzaam Leefbaar' in NRC.