Verkoop snelle e-bikes hard gestegen
E-bikes

Verkoop snelle e-bikes hard gestegen

26-06-2020 10:17 Laatste update: 13:06

Speed pedelecs, elektrische fietsen die snelheden tot wel 45 kilometer per uur kunnen halen, worden steeds populairder. De verkoop van de krachtige e-bikes in Nederland groeit hard.

Volgens de zakelijk dienstverlener VWE Automotive is de verkoop van de speed pedelecs vorig jaar met bijna een derde gestegen. In de eerste vijf maanden van dit jaar is sprake van een nog sterkere groei, geholpen ook door de coronacrisis.

Tot en met mei dit jaar werden 2086 nieuwe speed pedelecs verkocht. Dat zijn er 567 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, wat neerkomt op een groei van 37 procent. Volgens VWE is een belangrijke reden achter de toename de nieuwe regels voor een fiets van de zaak.

Bijtelling

Tegen een bijtelling van 7 procent van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruikmaken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec of andere fiets.

Dit heeft volgens VWE effect op de verkopen. De afzet aan bedrijven steeg namelijk met 50 procent. Het percentage zakelijke kopers ligt op 15 procent van het totaal.

Alternatief voor OV

Verder zorgt ook de coronacrisis ervoor dat mensen een snelle elektrische fiets aanschaffen, omdat mensen het openbaar vervoer liever vermijden.

Ook bij Dynamo Retail Group, eigenaar van fietswinkels zoals Bike Totaal en Profile de Fietsspecialist, zijn veel meer e-bikes verkocht door het coronavirus. "We hebben wekelijkse omzetplussen van boven 80 procent. Dat is vergeleken met dezelfde week het jaar ervoor. Ik werk nu elf jaar in deze branche en dat heb ik nog nooit eerder gezien", aldus directeur Maarten de Vos van Dynamo Retail Group tegen BNR.

Stromer aan kop

Het populairste merk onder de speed pedelecs is volgens cijfers van VWE het Zwitserse Stromer. Gazelle is op gepaste afstand de nummer twee, gevolgd door Riese & Müller, Qwic en Klever.

E-bike kopen? Dit moet je weten: