'Waterstofauto duurder en minder duurzaam dan elektrische auto'

De waterstofauto Toyota Mirai 2021

Elektrisch rijden

'Waterstofauto duurder en minder duurzaam dan elektrische auto'

15-07-2020 10:22 Laatste update: 12:35

Waterstofauto's zijn weliswaar beter voor het klimaat dan benzineauto's, maar scoren op dat vlak niet zo goed als elektrische accu-auto's.

Dat stelt CE Delft in een onderzoek. Ook over tien jaar zullen waterstofauto's het qua kosten en duurzaamheid niet winnen van stekkerauto's, aldus het onderzoeksbureau.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van Enpuls, dat zich bezighoudt met de energietransitie. Enpuls noemt de waterstofauto een "onrealistisch alternatief" voor de stekkerauto.

Aardgas

Waterstof wordt op dit moment gemaakt op basis van aardgas. Dat is minder belastend voor het klimaat dan benzine, maar auto's die rijden op elektriciteit zijn wel schoner.

De onderzoekers verwachten dat waterstof in 2030 duurzamer kan worden geproduceerd, maar dat daarbij nog steeds veel energie verloren gaat. Daardoor blijven elektrische auto's ook in de toekomst beter voor het klimaat.

Waterstofauto blijft duur

De keuze voor een waterstofauto blijft voorlopig ook een dure optie. Zowel de aanschafprijs als de kosten van brandstof en onderhoud halen het niet bij auto's die rijden op elektriciteit en benzine.

Een nieuwe waterstofauto kost volgens de onderzoekers in 2030 inclusief opties, btw en belasting zo'n 38 duizend euro. Ook berekenen de onderzoekers dat de accucapaciteit van elektrische auto's in tien jaar tijd zal verdubbelen.

Elektrische auto uiteindelijker schoner

CE Delft heeft de benzineauto Volkswagen Golf, de elektrische auto Volkswagen e-Golf en de waterstofauto Toyota Mirai met elkaar vergeleken om een inschatting te maken van de huidige kosten en belasting voor het klimaat. Daarbij gingen de onderzoekers uit van een levensduur van 185.000 kilometer.

De benzineauto is het minst belastend voor het klimaat in de productie, maar is in het gebruik vervuilender dan de elektrische auto. Na 70.000 kilometers op de teller is de elektrische auto daardoor schoner.

Rijden op waterstof: de toekomst?