Gadget waarschuwt als slimme speakers stiekem meeluisteren
Smart home

Gadget waarschuwt als slimme speakers stiekem meeluisteren

20-07-2020 08:44 Laatste update: 08:44

Een apparaatje van Duitse wetenschappers waarschuwt als je per abuis wordt afgeluisterd door een slimme speaker zoals Google Home of Amazon Alexa.

Door af en toe geluidjes te maken en vervolgens te kijken of het netwerkverkeer in huis verandert kan het apparaat genaamd LeakyPick vaststellen of er geluidsopnames worden verstuurd.

Smartspeakers als de Amazon Echo en Google Home zijn zo geconfigureerd dat ze alleen geluidsopnames zouden maken en versturen als ze bepaalde woorden opvangen. Bij de Google-speakers is dat ‘Hey Google’. Maar in de praktijk slaan slimme speakers veel vaker aan en beginnen ze geluid op te nemen. Vaak gebeurt dat alleen om te bepalen of de 'activatiewoorden' zijn uitgesproken. 

Het prototype van LeakyPick gebruikt maar 40 dollar aan onderdelen. Het stelt het versturen van audio-opnames met 94 procent nauwkeurigheid vast, zeggen de wetenschappers.

Alexa slaat per abuis aan

LeakyPick test ook welke woorden ten onrechte door de speakers worden geïnterpreteerd als de 'wekwoorden'. Zo vonden ze 89 woorden uit het Engelse woordenboek die ervoor zorgen dat Amazon Alexa per abuis geluidsopnames naar de Amazon-servers stuurde.  

Onlangs kwamen andere wetenschappers al tot ruim duizend woorden en zinnen die de spraakassistenten van Google, Amazon en Apple onterecht activeerden.

Slimme speakers vormen ook een beveiligingsrisico, omdat hackers ermee mogelijk andere apparaten kunnen bedienen of mensen kunnen afluisteren.  

Japanse wetenschappers slaagden er vorig jaar zelfs in met laserstralen onhoorbare gesproken commando's aan de apparaten te geven. Daarbij hoefde de laser niet eens heel precies op de microfoon geschenen te worden.

Review: Google Nest Wifi, router met speaker