Meer scholen werken samen om 'sterk te staan' tegen techreuzen
ICT in het onderwijs

Meer scholen werken samen om 'sterk te staan' tegen techreuzen

20-07-2020 09:33 Laatste update: 10:03

Nederlandse scholen hopen door vaker samen computers, software en IT-diensten in te kopen sterker te staan tegenover techbedrijven en uitgeverijen.

Steeds meer scholen zijn gaan samenwerken om beter te kunnen onderhandelen over de prijs en het aanbod. Bij de coöperatie Sivon hebben zich sinds de coronacrisis zo’n tachtig nieuwe schoolbesturen aangesloten, schrijft NRC.

Sivon is eind 2017 opgericht en regelt behalve aanbestedingen ook veilige internetverbindingen voor scholen. Inmiddels is in het basisonderwijs bijna een derde en in het voortgezet onderwijs ruim de helft van de besturen lid van de coöperatie. "Gezamenlijk kun je scherpere eisen stellen, ook als het gaat om de prijs, data en privacy", zegt Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad in NRC.

Sivon onderhandelt onder meer met distributeur Iddink, die onlangs besloot het licentietarief van administratiesysteem Magister met 30 procent te verhogen.

Goedkope laptops

Tijdens de coronacrisis kreeg de coöperatie 2,5 miljoen euro subsidie van het ministerie van OCW om goedkoop laptops aan te schaffen voor leerlingen die dat niet hadden. Het ging om zowel Chromebooks als Windows-laptops.

Google is groot op onderwijsmarkt

Grote techbedrijven als Google, Microsoft en Apple krijgen steeds meer voet aan de grond binnen het onderwijs. Zo maakt naar schatting 70 procent van de Nederlandse basisscholen gebruik van Google-producten. Ook werken zo'n 3000 van de 6700 basisscholen met Snappet, methodes die zijn gebaseerd op gepersonaliseerd leren.

Door het thuisonderwijs vanwege de coronacrisis is het gebruik van online leermiddelen hard gestegen. Volgens Microsoft Nederland wordt de virtuele onderwijsruimte in Microsoft Teams 14 keer zo vaak gebruikt als voor de coronapandemie. Ook zou het aantal gebruikers van Google Classroom wereldwijd zijn verdubbeld. 

Privacyzorgen

In juni nam de Tweede Kamer een motie aan om privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens te laten onderzoeken of techbedrijven zich in het onderwijs houden aan de privacyregels. 

Chromebooks: de beste budget-laptops?