Google Maps toont: Nederlanders zijn veel meer gaan fietsen
Nederland Fietsland

Google Maps toont: Nederlanders zijn veel meer gaan fietsen

20-07-2020 20:23 Laatste update: 20:24

Nederlanders pakken door de uitbraak van het nieuwe coronavirus veel vaker de fiets. Dat merkt Google op basis van data van zijn kaartendienst Google Maps.

Gebruikers van Google Maps vroegen 51 procent meer fietsroutes op vergeleken met februari, maakte Google maandag bekend.

Wereldwijd was de toename nog groter: 69 procent. "Dat is niet alleen omdat het in veel delen van de wereld inmiddels zomer is, maar ook omdat de fiets een veiliger en praktischer vervoermiddel kan zijn tijdens deze pandemie", stelt Google.

Nederland in top 3

Nederland behoort tot de top drie van landen waar het vaakst fietsroutes worden opgevraagd in Google Maps. Google maakt niet bekend om hoeveel aanvragen het precies gaat.

De Canadese steden Montréal en Ottawa hadden de grootste toenames van opgevraagde Google Maps-fietsroutes: respectievelijk 456 procent en 438 procent. 

Meer recreatieve tochtjes

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens merkte eerder ook al op dat mensen vaker de fiets zijn gaan pakken sinds half maart, toen de coronamaatregelen van kracht werden. Nederlanders gingen minder vaak op pad voor hun werk of een andere praktische reden en juist meer voor een recreatief rondje. Daarbij hielp het volgens de onderzoekers dat het goed fietsweer was qua wind en zon.

Verkoop fietsen fors stegen

Ook de verkoop van fietsen zit sinds de corona-uitbraak flink in de lift, vooral elektrische fietsen worden veel vaker verkocht. 

Elektrische fiets kopen? Dit moet je weten:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s