Apple-oprichter klaagt YouTube aan om bitcoin-oplichters
Steve Wozniak

Apple-oprichter klaagt YouTube aan om bitcoin-oplichters

23-07-2020 11:03 Laatste update: 11:03

Apple-medeoprichter Steve Wozniak is naar de rechter gestapt, omdat YouTube te weinig zou doen tegen oplichters die zijn beeltenis misbruiken.

De oplichters gebruikten beelden van Wozniak in video's over zogenaamde bitcoin-weggeefacties. Iedereen die bitcoin overmaakte naar zijn adres, zou dubbel die hoeveelheid terugkrijgen.

In werkelijkheid had Wozniak niks met de video's te maken. Wie gehoor gaf aan de oproep, kreeg nooit het beloofde bedrag teruggestuurd. Dat staat in de aanklacht die Bloomberg heeft ingezien.

Wozniak zegt dat hij YouTube meermaals heeft verzocht om in te grijpen maar dat het bedrijf hier geen gehoor aan heeft gegeven. "YouTube host, promoot en verdient aan vergelijkbare oplichterijen."

Schadevergoeding en maatregelen

De voormalige Apple-topman stapte samen met 17 andere slachtoffers naar de rechter. Zij hopen dat de rechter YouTube verplicht om de beelden meteen te wissen en dat er een schadevergoeding wordt betaald.

Google heeft nog niet op de aanklacht gereageerd. Wozniak startte in de jaren 70 samen met Steve Jobs Apple, waarna hij in 1983 het bedrijf verliet.

Amerikaanse wet

Techbedrijven zijn in de Verenigde Staten vaak beschermd tegen dergelijke rechtszaken door een clausule in de communicatiewet. Deze stelt dat bedrijven niet verantwoordelijk zijn voor wat gebruikers op hun platformen plaatsen.

Een wetsvoorstel van het Amerikaanse ministerie van Justitie zou die beschermingen mogelijk inperken. Deze aanpassing is vooralsnog nog niet aangenomen.

Kijk ook: de nieuwe OnePlus Nord-smartphone