'Leger VS moet stoppen met rekruteren via games'
'Oorlog is geen game'

'Leger VS moet stoppen met rekruteren via games'

23-07-2020 12:50 Laatste update: 14:01

Een Amerikaans parlementslid eist dat het Amerikaanse leger stopt met het gebruik van games om te rekruteren. Ze komt met een motie om dit in de wet op te nemen.

De conceptmotie van de Democratische afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez stelt dat het verboden moet worden voor het leger om budget te gebruiken voor het uitzenden van games op Twitch en andere gameplatforms. 

Het Amerikaanse leger heeft sinds kort eigen esporters, die onder andere interactieve livestreams uitzenden. De gameteams raakten onlangs in opspraak.

Ocasio-Cortez zegt tegen Vice dat het ‘ongelofelijk onverantwoordelijk’ is dat het Amerikaanse leger jonge mensen en kinderen probeert te beïnvloeden via games. "Oorlog is geen spelletje." 

Rekruteren op Twitch

Het Amerikaanse leger, de marine en de luchtmacht hebben eigen esportsteams en leggen contact met potentiële rekruten via gamestreamingdienst Twitch.

Er ontstond kritiek nadat de legergamers kijkers op Twitch in de ban deden toen ze kritische vragen stelden over oorlogsmisdaden begaan door de Verenigde Staten.

Volgens belangenorganisaties is dat in strijd met de grondwet. Het leger is een overheidsinstantie, die bij kritische vragen niemand de mond zou mogen snoeren.

Nep-prijsvraag

Ook beloofde het leger tijdens een van de gamestreams een luxe gamecontroller weg te geven aan kijkers die op een bijgevoegde link klikten. Maar die link ging naar een pagina waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor het leger. Van die beloofde prijs leek daarna geen sprake meer te zijn.  

De kans dat de motie daadwerkelijk wordt aangenomen is niet groot. De motie moet eerst door verschillende commissies en daarna moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zich er nog over buigen.

Kijk ook: de nieuwe OnePlus-smartphone