KPN en T-Mobile starten volgende week met 5G in Nederland
Geen landelijke dekking

KPN en T-Mobile starten volgende week met 5G in Nederland

24-07-2020 09:21 Laatste update: 25-07-2020 08:30

Telecomproviders KPN en T-Mobile gaan op dinsdag 28 juli hun nieuwe 5G-netwerken activeren.

Dat beloven beide bedrijven op vrijdag.

Bij KPN is vanaf dat moment 5G beschikbaar in 90% van de "vijf grootste steden" in Nederland beschikbaar, aldus de provider in een persbericht. Een woordvoerder van de provider vertelt aan Bright dat het gaat om Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Het is nog onduidelijk waar 5G vanaf dinsdag bij T-Mobile zal werken. Wel belooft de provider dat het netwerk voor het einde van dit jaar een landelijke dekking van 90 procent heeft. Diezelfde landelijke dekking denkt KPN in 2021 te bereiken.

Snellere 4G

Het 5G-netwerk biedt hogere snelheden en een kortere reactietijd. Voor gebruik van dit netwerk is wel een toestel met 5G-ondersteuning nodig, die door steeds meer fabrikanten worden verkocht. Ook moeten klanten een 5G-abonnement hebben.

KPN is tegelijkertijd bezig om het landelijke netwerk ook te verbeteren, wat naar verwachting voor het einde van 2021 is afgerond. De snelheid van 4G-toestellen wordt hierbij gemiddeld 50 procent hoger, belooft het bedrijf. 

Frequentieveiling

Eerder deze week werden de frequenties voor 5G door de overheid aan telecomproviders geveild. KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo boden hierop, waardoor in totaal 1,23 miljard dollar naar de staatskas ging. Dat was minder dan bij de veiling van 4G, waar 3,8 miljard dollar bij werd opgehaald. Maar het was ook meer dan op werd gerekend.

KPN en T-Mobile zijn niet de eersten die in Nederland met 5G starten. Eerder dit jaar deed Vodafone hetzelfde, dat met behulp van speciale technologie het snellere netwerk via 4G-apparatuur kon uitzenden.

5G gevaarlijk? Dit moet je weten over straling