Vanaf deze week 5G bij alle grote providers: zo gebruik je het
5G-dag

Vanaf deze week 5G bij alle grote providers: zo gebruik je het

28-07-2020 09:40 Laatste update: 29-07-2020 06:42

Vanaf deze week is het snellere 5G-netwerk bij de drie grote Nederlandse telecomproviders beschikbaar, maar wel met de nodige haken en ogen. We leggen uit hoe je 5G gebruikt en waar je rekening mee moet houden.

Aan de komst van 5G is al jaren gewerkt. De nieuwe netwerktechnologie belooft een hogere snelheid van bij 4G, met ook een kortere vertraging tussen toestel en server. Hierdoor streamen video's sneller, zijn downloads eerder binnen en wordt het mogelijk apparaten zoals drones via 5G te besturen.

Welke providers bieden 5G?

Vanaf 28 juli is 5G beschikbaar bij de drie grote, Nederlandse providers: VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile. Bij VodafoneZiggo wordt 5G al sinds eind april aangeboden, omdat de provider zijn 4G-frequenties hier alvast voor kon gebruiken.

Kleine providers zouden in theorie ook 5G kunnen aanbieden, want ze gebruiken het netwerk van een van de drie grote partijen. Op dit moment bieden zij hier nog geen 5G-abonnementen aan.

Merk ik al veel van de snelheidsverhoging?

Nog niet. De huidige snelheidsverhoging zal daarom minimaal aanvoelen. Vodafone sprak eind april over een verbinding die 10 procent sneller is dan die van 4G, terwijl T-Mobile stelt dat klanten een kleine versnelling zullen opmerken. KPN zegt enkel dat de verbinding sneller zal worden.

De providers gebruiken in eerste instantie alleen de 700MHz-band, maar voor veel hogere snelheden is de 3,5GHz-frequentie vereist. Providers mogen die frequentiebanden niet zomaar gebruiken: die van 700MHz kwam recent via een overheidsveiling in handen van de bedrijven. Maar de veiling voor 3,5GHz vindt pas in 2022 plaats.

Kortom: pas als in 2022 de hogere band wordt geveild, zullen de 5G-snelheden veel hoger worden dan nu het geval is. Tot dan is er sprake van een bescheiden snelheidsverhoging.

Hoe zit het met de dekking?

Op dit moment is het 5G-netwerk van geen van de providers landelijk dekkend. Bij T-Mobile is het netwerk op dit moment in Den Haag "en een groot deel van Nederland" beschikbaar. Daarbij zegt het bedrijf niet welke locaties in Nederland precies dekking hebben. Binnenkort wordt er een dekkingskaart beschikbaar gesteld. De provider hoopt voor het einde van dit jaar in heel Nederland 5G aan te bieden.

KPN start in vijf steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De landelijke dekking volgt bij deze provider ergens in 2021.

VodafoneZiggo loopt qua dekking voor en dekt ongeveer 80 procent van Nederland. Op een kaart van de provider is te zien om welke locaties het precies gaat. Veel van de grotere steden in Nederland zijn al voorzien.

Hoe kan ik nu 5G gebruiken?

Je hebt voor het gebruik van 5G twee dingen nodig: een ondersteund abonnement en een smartphone die 5G kan ontvangen.

Het verschilt per provider wat voor abonnement je precies nodig hebt. T-Mobile laat zijn Unlimited-abonnees toe op het 5G-netwerk, terwijl VodafoneZiggo en KPN bij veel bundels ook 5G aanbieden. Het is verstandig om bij je provider te kijken of jouw specifieke abonnement ook 5G-toegang heeft, of dat je een upgrade moet doen.

Veel van de smartphones die afgelopen maanden verschenen werken met 5G, maar lang niet alle. Apple heeft bijvoorbeeld nog geen enkele iPhone die 5G ondersteunt: de eerste 5G-iPhones wordt in september dit jaar verwacht met de komst van de iPhone 12. Kijk daarom goed of jouw toestel de techniek überhaupt ondersteunt.

Hoe zit het met de gezondheidsrisico's?

Gebruik van 5G is voorlopig veilig, zeggen het RIVM en het Agentschap Telecom. Ze komen tot die conclusie door de straling bij de zendmasten te meten en wetenschappelijk onderzoek te bestuderen.

Uit die tests blijkt dat de 5G-zendmasten niet meer elektromagnetische straling uitzenden dan is toegestaan. Die limieten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Als straling onder die norm blijft, is blootstelling eraan niet schadelijk voor de gezondheid.

Kijk ook onze uitlegvideo over straling en 5G: