iphone 12 presentatie apple event oktober
Update over het Apple-event

iPhone 12: dit kun je vanavond verwachten

13 oktober om 09:14
Laatste update: 2 november om 09:58

Apple presenteert vanavond de nieuwe iPhone 12, waarschijnlijk in vier varianten. Wat is er al uitgelekt over de iPhone 12?

UPDATE: de iPhone 12 review van Bright

Apple houdt vanavond het event waarop de iPhone 12 wordt verwacht. Het toestel zou vier verschillende modellen krijgen. Net als vorig jaar verschijnen een gewoon model, de Pro-variant en de grotere Pro Max. De gewone iPhone 12 en de 12 Pro krijgen schermen van 6,1 inch groot, terwijl de 12 Pro Max een 6,7 inch-beeld heeft.

Nieuw zou de iPhone 12 Mini worden, die met een 5,4 inch-scherm kleiner zou zijn dan recente high-end smartphones. Qua omvang zou het toestel even groot zijn als de recent verschenen iPhone SE, maar het randloze ontwerp zorgt voor een groter scherm.

Apple zou de nieuwe telefoons niet allemaal tegelijk op de markt brengen. De iPhone 12 en de 12 Pro zouden nog deze maand worden geleverd, maar de iPhone 12 Mini en 12 Pro Max zouden pas in november verkrijgbaar zijn.

Nieuw ontwerp

Voor het eerst sinds de iPhone X uit 2017 wordt het ontwerp volledig onder handen genomen. De afgebogen randen aan de zijden van het scherm zijn bijvoorbeeld verdwenen. Daarnaast heeft het toestel een metalen band rond de randen. 

Het nieuwe ontwerp zou sterk lijken op dat van de iPhone 4 en 4S. Ook heeft het een hoop gemeen met de meest recente iPads Pro, die ook zo'n band en afgevlakt scherm gebruiken.

Alle schermen met oled

Bij voorgaande iPhones maakte Apple onderscheid in de gebruikte schermtechnologie. Vorig jaar had bijvoorbeeld de iPhone 11 een traditioneel LCD-scherm, terwijl de duurdere iPhone 11 Pro en 11 Pro Max waren voorzien van een hoogwaardiger oled-display. Dit moet bij de iPhone 12 veranderen. Alle toestellen zouden een oled-scherm krijgen.

Volgens ingewijden heeft het iPhone 12-scherm ook een hogere ververssnelheid. Per seconde kunnen er 120 beeldjes worden getoond, dubbel zoveel als bij het beeld van de huidige iPhones. Dit moet voor vloeiendere animaties zorgen.

Het is nog niet duidelijk welke modellen dit scherm krijgen. Bij Android-telefoons is de hogere ververssnelheid vaak beperkt tot de Pro-modellen, iets waar Apple ook voor kan kiezen.

Kleinere notch

De inkeping boven het scherm, ook wel bekend als de 'notch', zou bij de iPhone 12 iets kleiner worden. Hierin zitten de selfiecamera en sensoren die worden gebruikt voor gezichtsherkenning. Apple heeft de gebruikte apparatuur iets compacter gemaakt. Het verschil zou slechts klein zijn: het valt pas op als je een iPhone X, XS of 11 naast een iPhone 12 houdt. Face ID zou je gezicht sneller herkennen, doordat de algoritmes zijn verbeterd. 

Touch ID onder het scherm

De iPhone 12 heeft net als zijn voorgangers gezichtsherkenning, maar daarnaast zou een andere identificatiemethode terugkeren: de vingerafdrukscanner. Deze zit ditmaal onder het scherm, waardoor je hem pas ziet zodra er een knop in beeld wordt getoond.

Hierdoor kunnen gebruikers kiezen voor verschillende verificatie-opties en is de kans dat je een code hoeft in te voeren ook kleiner. Lukt het immers niet om je gezicht te scannen, dan kun je alsnog een sneller vingerscan uitvoeren.

Weer drie camera's

Qua camera's zou er niet significant veel veranderen: Apple zou wederom gebruikmaken van drie lenzen achterop het toestel. Een verbeterde sensor zorgt ervoor dat foto's met een resolutie van 64 megapixel worden gemaakt. 

Wel zit er een LIDAR-sensor naast de camera's die helpt met het inschatten van diepte voor bijvoorbeeld augmented reality. Dat zagen we eerder dit jaar ook bij de nieuwste iPad Pro.

De iPhone 12 Pro-modellen zouden starten bij 128GB opslagruimte, waar dat de afgelopen jaren 64GB was. De reguliere iPhones 12 blijven bij die 64 GB opslag. 

Ondersteuning voor 5G, ook in Nederland?

De iPhone 12 moet Apples eerste toestel met ondersteuning voor 5G worden. Deze snellere netwerktechnologie wordt vanaf dit jaar door veel meer providers gebruikt.

Onlangs kochten Nederlandse bedrijven de voor 5G benodigde frequenties, zodat de snellere verbinding landelijk kan worden uitgerold. Vodafone biedt 5G al aan

Het is nog de vraag of de iPhone 12 meteen in Nederland met 5G zal werken. Volgens geruchten werkt het toesten niet met de 700 MHz-frequentie van 5G die in Nederland momenteel wordt gebruikt. De hogere frequenties die nodig zijn voor hogere snelheden worden pas over een paar jaar in Nederland geveild.  

A14-chip

De iPhone 12 krijgt traditiegetrouw ook een nieuwe chip: de A14. Naar verwachting is de chip sneller, biedt hij mooiere graphics en gaat hij mogelijk efficiënter met stroomgebruik om.

De productie van de A14 is interessant. Apple heeft zich voorgenomen om Macs met eigen chips te maken, wat betekent dat de A14 mogelijk ook de nieuwe chip van de MacBook Pro zal worden. Hierdoor is hij krachtig genoeg om een gewone computer aan te sturen, waar de iPhone op zijn beurt profijt van kan hebben.

De nieuwe iPhone 12 Pro-modellen zouden een uur langere accuduur krijgen. De iPhone 12 Mini zou het door het kleinere formaat juist minder lang volhouden dan de iPhone 11.

Ongeveer even duur

Dit jaar zou de prijs van de iPhone 12 niet erg anders worden dan gebruikelijk. Analisten denken dat Apple dezelfde adviesprijs wil aanhouden als bij de iPhone 11, met een nieuw prijspunt voor de iPhone 12 Mini. Die is hierdoor wellicht iets goedkoper dan normaal.

Geen oortjes en adapter in de doos

Wel zou Apple één offer doen om de prijs laag te houden: de oordopjes en stroomadapter zouden niet worden meegeleverd. Op die manier zou de productie iets goedkoper worden, terwijl onderdelen voor Apple in prijs zijn gestegen.

Wel wordt de iPhone 12 geleverd met een stroomkabel, die ditmaal is gevlochten. Dit maakt hem steviger en flexibeler dan gebruikelijke snoeren.

Volgens een gerucht zou Apple ook komen met een hoes met een magnetische aansluiting en magnetische opladers, die de oude naam MagSafe zouden krijgen. Een van de opladers zou twee Apple-apparaten tegelijk kunnen opladen. 

Andere nieuwe Apple-producten

Behalve over de nieuwe iPhones gaan er ook al maanden geruchten over andere nieuwe Apple-producten, waaronder de AirPods Studio-koptelefoon, een kleinere HomePod-speaker en de AirTags-trackers om verloren voorwerpen te vinden. Mogelijk bewaart Apple deze producten voor een later moment.

Volg het event

De livestream op Apple.com begint om 19:00 Nederlandse tijd. 

Bright doet verslag van het Apple-event. Volg onze updates op Facebook en Twitter en abonneer op ons YouTubekanaal.

Of chat mee met de Bright-presentatoren in de nieuwe Bright-server op Discord.