Middenklasser

Google kondigt nieuwe smartphone Pixel 4A aan

© Google

Pixel 4A Google Pixel4 smartphone kopen nederland
3 augustus om 15:27
Laatste update: 4 augustus om 06:55

Google heeft zijn nieuwste smartphone aangekondigd: de Pixel 4A. Het toestel kost in Europa 340 euro.

De opvolger van de Pixel 3A werd eigenlijk al in mei tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarscongres Google I/O verwacht, maar dat werd wegens de coronacrisis afgelast. Na maanden van geruchten en lekken heeft Google de Pixel 4A maandag officieel aangekondigd

Net als de Pixel 3A gaat het om een relatief betaalbare telefoon met enkele kenmerken van duurdere toestellen. Pixel-telefoons krijgen altijd direct de nieuwste Android-versie zodra die verschijnt.

De Pixel 4A heeft een 5,81 inch oled-scherm met een 1080 x 2340-resolutie. De selfiecamera zit in een cameragat in de linkerbovenhoek van het scherm – voorgaande Pixel-telefoons hadden scherminkepingen in het midden.

Eén cameralens

De Pixel 4A draait op een Qualcomm Snapdragon 730G-chip, met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. De batterij heeft een capaciteit van 3140 mAh en ondersteunt 18-Watt snelladen.

De Pixel 4A heeft achterop één enkele cameralens met 12,2 megapixels net als de iPhone SE die in dezelfde prijsklasse zit. Net als de Pixel 4 kan de 4A video in maximaal 4K-resolutie opnemen met 30 beeldjes per seconde, of in full hd met 120 beeldjes per seconde.

Ook heeft het toestel een 3,5 mm koptelefoonpoort en ondersteuning voor de eSIM. De Pixel 4A werkt niet met draadloos opladen.

5G-versie volgt later

In eerste instantie verschijnt de 4G-versie van de Pixel 4A, voor 349 dollar in de VS en voor 340 euro in meerdere Europese landen.

In de herfst volgt een Pixel 4A die geschikt is voor 5G-netwerken, voor 499 dollar. Ook verschijnt dan de Pixel 5, tevens met 5G.

De Pixel 4A is al vooruit te bestellen in de VS. Ook verschijnt het toestel in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Japan. De exacte introductiedata in die landen is nog niet bekend. 

Nederland

Officieel brengt Google de Pixel-smartphones niet in Nederland op de markt, maar vorige Pixel-telefoons werden door meerdere Nederlandse webwinkels aangeboden.

Kijk ook: iPhone SE is een aanrader