Project xCloud

Microsoft biedt streaming vanaf 15 september bij game-abonnement

Microsoft biedt streaming vanaf 15 september bij game-abonnement
4 augustus om 18:01
Laatste update: 4 augustus om 18:07

Microsoft biedt zijn gamestreamdienst Project xCloud vanaf 15 september aan voor alle gebruikers met een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement.

Dat heeft de gamereus op dinsdag bekendgemaakt. Project xCloud wordt bij het Game Pass Ultimate-abonnement in 22 landen aangeboden, waaronder ook Nederland en België.

Met xCloud is het mogelijk om spellen vanuit een datacenter naar een smartphone of tablet te streamen. Door deze streamingoptie aan Game Pass Ultimate toe te voegen, kunnen abonnees op die manier meer dan honderd games streamen.

Tussen het aanbod staan verscheidene grote titels, waaronder Minecraft Dungeons, Destiny 2, Tell Me Why, Gears 5 en Yakuza Kiwami 2. Op het moment werkt de streamingoptie alleen op Android-telefoons: een iOS-app is niet beschikbaar.

Speciale gamepads

Het techbedrijf heeft samen met verscheidene accessoiremakers speciale gamepads gemaakt om xCloud op een smartphone mee te gebruiken. 8bitdo maakt een compacte controller en een gamepad van PowerA bevat een ingebouwde accu.

Razer brengt binnenkort een vernieuwde versie van zijn Kishi-controller uit, met knoppen voor de Xbox-interface. Deze gamepad klem je aan weerszijden van de telefoon zoals bij Nintendo's Switch-spelcomputer.

Geen van deze controllers is vereist. Het is ook mogelijk om een gamepad van Microsoft of Sony te koppelen en bij de dienst te gebruiken.

Project xCloud

Microsoft test de gebruikte streamingtechnologie al lange tijd, maar nu wordt hij voor het eerst commercieel beschikbaar gesteld. Omdat een game in een datacenter wordt afgespeeld en het beeld wordt gestreamd, hebben spelers geen krachtige pc of spelcomputer nodig.

Daarmee concurreert Microsoft onder andere met Google, dat met Stadia vorig jaar ook een gamestreamplatform introduceerde. Van Nvidia's concurrent Geforce Now werden veel spellen na ruzie met uitgevers weer weggehaald.

Eerste indruk: Google Stadia