© Bright

samsung galaxy note 20 smartphone vouwtelefoon fold 2 oordopjes buds live
Bright Review

Eerste indruk: nieuwe Samsung-smartphones Note 20 en Fold 2

5 augustus om 19:33
Laatste update: 6 augustus om 08:06

Samsung heeft vijf nieuwe producten aangekondigd, waaronder de Galaxy Note 20-smartphones en de vouwtelefoon Galaxy Z Fold 2. Bright heeft veel van de producten al geprobeerd.

De belangrijkste aankondiging van Samsung was de Galaxy Note 20, de nieuwe high-end telefoon. Dit jaar komen er twee varianten: de ‘normale’ Note 20 van 6,7 inch (vanaf 949 euro) en de Note Ultra van 6,9 inch (vanaf 1299 euro).

Ook dit jaar heeft de Note een meer rechthoekig design in tegenstelling tot de rondere Galaxy S-serie en beschikt het toestel weer over een meegeleverde stylus, de S-Pen. Verder heeft de Note 20 dezelfde chip als de S20-serie, maar heeft het standaard wel meer opslagruimte en werkgeheugen.

De Note 20 Ultra heeft grotendeels de camerasetup van de S20, alleen kan de Space Zoom-functie nu niet 100 keer inzoomen, maar ‘slechts’ 50 keer. Het plaatje wordt dan wel vrij korrelig, maar nog steeds is het mogelijk om gezichten te herkennen. De camera’s van de standaard Note 20 zijn te vergelijken met de standaard S20-serie. 

Vanaf 21 augustus

Ten opzichte van de Galaxy S20 is er verder niet veel nieuws. In de camera-app is het nu mogelijk om een handmatig een microfoon te kiezen bij het filmen en de S-Pen heeft een aantal nieuwe gebaren die dienen als snelkoppeling. 

Een tegenvaller is het scherm van de normale Note 20. Deze heeft een ververssnelheid van 60 hertz, wat staat voor 60 verversingen per seconde, terwijl de Note 20 Ultra 120 hertz heeft. Ter vergelijk: de nieuwe OnePlus Nord heeft voor 400 euro een 90 hertz scherm.

De Galaxy Note 20 en Galaxy Note 20 Ultra zijn vanaf 21 augustus te koop. De gewone versie is er in de kleuren grijs, brons en mintgroen, terwijl de Ultra verschijnt in brons en zwart. De 5G-versie van de Note 20 (met 256 GB) kost 1049 euro, maar er komt ook een 4G-versie voor 949 euro. De Note20 Ultra (256 GB en 5G) kost 1299 euro en de versie met 512 GB kost 1399 euro.

Vouwtelefoon Galaxy Z Fold 2

De Galaxy Z Fold 2

Samsung onthulde ook een nieuwe opvouwbare smartphone, de Galaxy Z Fold 2. Het toestel heeft twee schermen: een 7,6 inch hoofdscherm, en als de telefoon is dichtgeklapt zit voorop een 6,2 inch scherm. Daarmee zijn de schermen een stuk groter dan die van de voorganger Galaxy Fold. Het oled-scherm werkt met 120 Hz en is gemaakt van 'ultra-dun glas'.

Samsung heeft het camerasysteem in de vouwtelefoon verbeterd. Zo zit de camera in het grote vouwscherm nu verwerkt in een gaatje. Ook is de scharnier duurzamer gemaakt en moet een nieuw mechanisme voorkomen dat stof en vuil het scherm kan beschadigen. 

De Fold 2 komt beschikbaar in zwart en brons. Over de prijs en beschikbaarheid heeft Samsung nog niets gemeld. Het bedrijf zegt op 1 september meer te vertellen over de nieuwe vouwtelefoon.

Oordoppen 

De boonvormige oordoppen Galaxy Buds Live verdwijnen bijna helemaal in je oorschelp en bieden actieve ruisonderdrukking. De draadloze oordopjes hebben een accuduur van 6 uur op één lading, met in totaal 24 uur accuduur als je ze tussendoor oplaadt in het bijgeleverde doosje.

De Buds zijn te besturen via aanraking, al is het wel wennen om precies het goede vlak te vinden waarbij deze aanraking werkt. Een set oortjes kost 189 euro.

Smartwatch 

Ook heeft Samsung een nieuwe versie van zijn slimme horloge uitgebracht. De Galaxy Watch 3 heeft een mechanische ronde buitenring waarmee de gebruiker door het menu kan scrollen, naast de mogelijkheid om het touchscreen te gebruiken. Deze ring is terug van weggeweest: in versie 1 van de Galaxy Watch was hij ook aanwezig, maar in versie 2 was hij weer verdwenen.

Nieuw aan de horloge is ook valdetectie en het meten van het zuurstofniveau in je bloed. De Watch 3 kost vanaf 429 euro.

Tablets

Ook presenteerde Samsung twee nieuwe tablets: de Galaxy Tab S7 en S7+, van 11 inch en 12,4 inch voor 699 en 899 euro. Naast kleine hardware-updates is er weinig veranderd. Wel zit de selfiecamera nu op de lange zijde, omdat mensen liever met een liggend scherm videobellen. Ook kan de tablet nu tot drie apps naast elkaar tegelijk openen.