© The Walt Disney Company Benelux

Dubbel betalen bij Disney+: wie van grote films houdt, zal wel moeten
Bright Analyse

Dubbel betalen bij Disney+: wie van grote films houdt, zal wel moeten

5 augustus om 17:00
Laatste update: 6 augustus om 09:29

Disney gaat de film Mulan niet in de bioscoop tonen, maar direct online verkopen aan abonnees van Disney+. Dat kost maar liefst 30 dollar, bovenop de abonnementsprijs. Waarom vraagt Disney zo'n hoog bedrag?

Mensen reageerden verontwaardigd op het nieuws dat Disney de film Mulan uitbrengt op Disney+ voor een meerprijs van 30 dollar. Wie die prijs betaalt, kan de film kijken zolang het abonnement wordt aangehouden. Een ongekend fors bedrag voor een digitale film: diensten als iTunes, Pathé Thuis en Google Play vragen gemiddeld een tientje voor een digitale koopversie van recente films, huren kost de helft of minder.

De drie tientjes van Disney steken fel af, des te meer omdat gebruikers ook al 7 euro per maand moeten betalen om Disney+ te mogen bekijken. En was de belofte van de streamingdienst niet juist: alles van Disney, Pixar, Marvel en Star Wars voor een vast bedrag per maand?

Disney gaat voor de grote cijfers

Nou, die belofte staat nog steeds. Tot nu toe moesten kijkers een aantal maanden wachten voordat de nieuwste films de weg van de bioscoop naar Disney+ aflegden. Zo ging het immers altijd met films: ze worden voor vele miljoenen gemaakt, dat geld wordt grotendeels terugverdiend met relatief dure bioscoopkaartjes. Daarna volgt de verkoop van dvd's, blu-rays en on-demand streams, en vervolgens de verkoop aan streamingdiensten.  

Disney ziet de bioscoop nu wegvallen, net als alle andere filmproducenten. In veel grote landen zijn bioscoopzalen al maandenlang dicht door het coronavirus. En vooral Disney moet het nu juist hebben van de enorme aantallen bezoekers. Het bedrijf maakte in 2019 zeven van de tien populairste films die allemaal ruim 1 miljard dollar in het laatje brachten.

Digitale première

Het zijn dat soort films die de kijker inmiddels van Disney verwacht. Films met een opbrengst van een miljard, en daarom een budget van al snel 300 miljoen dollar. Nu de bioscopen wegvallen, zal dat geld ergens anders vandaan moeten komen.

Het moet blijken of de aanpak rond Mulan de juiste is. Het is in ieder geval even wennen: drie tientjes uitgeven aan een film die je thuis bekijkt. Maar dat geld ben je ook kwijt als je met een gezin naar de bioscoop gaat. Eigenlijk vraagt Disney een forse meerprijs voor wie de nieuwste films zo snel mogelijk wil zien.

Netflix durft het niet

Als Disney geen oplossing kan vinden om zijn filmopbrengsten op peil te houden, gaan we dat merken in de budgetten. Het is wel mogelijk om films direct voor streaming te maken, maar dan gaan de filmbudgetten wel fors omlaag. Kijk maar naar Netflix, nog steeds veruit de grootste streamingdienst.

De duurste films die Netflix dit jaar heeft uitbracht zijn Extraction met een budget van 65 miljoen dollar en The Old Guard met een budget van 70 miljoen dollar. Ter vergelijking: Mulan had een budget van 200 miljoen dollar, Avengers Endgame kostte zelfs 356 miljoen dollar.

Netflix durft het met zijn 192 miljoen abonnees niet aan om zoveel geld in een film te steken. Dat Disney+ het met 60 miljoen abonnees over een andere boeg gooit, is even wennen, maar met nog maanden van vrijwel lege bioscoopzalen is het misschien de enige weg vooruit. Dat, of er volgen jaren zonder enorme filmproducties.

Floris Poort, redacteur Bright