10 tot 30 miljard dollar

'Microsoft wil tot 30 miljard dollar voor TikTok betalen'

'Microsoft wil tot 30 miljard dollar voor TikTok betalen'
5 augustus om 18:10
Laatste update: 5 augustus om 18:21

Microsoft zou voor de overname van TikTok bereid zijn om maximaal 30 miljard dollar te betalen.

Dat meldt CNBC-journalist David Faber op basis van niet nader genoemde bronnen. De overnamedeal zou zijn gewaardeerd op een bedrag tussen de 10 en 30 miljard dollar.

De gesprekken over een mogelijke TikTok-verkoop moeten nog uiterlijk drie weken duren. Daarmee zouden beide bedrijven zich houden aan de deadline opgelegd door president Donald Trump, die het sociale netwerk in de VS wil verbieden als het TikTok-maker ByteDance niet in Amerikaanse handen komt.

Gevaar voor nationale veiligheid

Trump dreigt met dit verbod wegens de Chinese aard van ByteDance. De president vreest dat het sociale netwerk door de Chinese overheid wordt misbruikt en een "gevaar voor de nationale veiligheid" vormt. 

Met een overname zou dit niet langer het geval zijn. Microsoft zou bereid zijn akkoord te gaan met de voorwaarde om alle code en data van TikTok binnen een jaar naar Amerikaanse servers te sturen. Hierdoor staan de gegevens niet langer op Chinees grondgebied.

Onder druk

Volgens critici zet Trump het Chinese ByteDance met het verbod onder druk om een verkoop af te dwingen. Hierdoor wordt het een Chinees bedrijf lastig gemaakt om het marktaandeel te verwerven om met Amerikaanse bedrijven zoals Facebook te concurreren.

Wat is er zo goed aan TikTok?