Ook in Nederland

Google hervat analyse spraakopdrachten na toestemming

6 augustus 2020 om 09:25
Laatste update: 6 augustus 2020 om 09:27

Google hervat onder meer in Nederland de analyse van spraakopdrachten. Dat gebeurt wel pas als gebruikers daar nadrukkelijk toestemming voor hebben gegeven.

De grote techbedrijven kwamen in juni 2019 in opspraak toen bleek dat menselijke medewerkers luisterden naar spraakopnames gericht aan kunstmatige intelligentie. Dat gebeurde ook in Nederland, met opdrachten gericht aan onder meer Apple-assistent Siri en Google Assistent, maar ook de spraakgestuurde hulpjes van Amazon en Facebook.

De bedrijven stopten met die ongevraagde menselijke analyse van spraakopdrachten. Inmiddels zijn verschillende bedrijven er weer mee begonnen, maar nu alleen met de nadrukkelijke toestemming van de gebruiker.

Google ook weer begonnen

Analyse gebeurt volgens de bedrijven anoniem, en is gericht op het verbeteren van de kunstmatige intelligentie. Het gaat bijvoorbeeld om spraakopdrachten die door de software niet werd verstaan.

Google wachtte het langst, maar begint nu ook weer met de menselijke analyse van spraakopdrachten. Ook Google vraagt daar nadrukkelijk toestemming voor.

Dat doet het bedrijf in een e-mail die naar miljoenen gebruikers is verstuurd. "We hebben je stem- en audio-instelling geüpdatet", luidt het onderwerp van het bericht.

Afgeluisterd via Siri en Google Assistent: is dat erg?

Keuze ligt bij gebruiker

In de mail legt Google uit dat spraakopdrachten aan Google Assistent, Zoeken en Maps standaard niet worden opgeslagen. Dat gebeurt pas als gebruikers de nieuwe instelling zelf handmatig inschakelen op hun account. Dat gebeurt door via de mail van Google door te klikken naar een nieuwe instellingspagina, daar een knop aan te klikken en vervolgens toestemming te geven.

Op die pagina legt Google de instelling en de gevolgen van die instelling uit in een YouTube-video. De keuze ligt bij de gebruiker, maar Google stelt wel dat het zijn producten beter kan maken als gebruikers toestemming verlenen voor analyse.

Eindelijk is Google Assistent echt handig: