Games

Apple legt blokkade gamediensten Stadia en Game Pass uit

Apple legt blokkade gamediensten Stadia en Game Pass uit
6 augustus om 19:50
Laatste update: 6 augustus om 19:58

Apple zegt gamestreamingdiensten zoals Xbox Game Pass en Stadia uit de App Store te weren, omdat het bedrijf niet alle aangeboden spellen vooraf mag controleren.

Dat vertelt een woordvoerder van de techreus aan Business Insider. Gamebedrijven zijn al langere tijd kritisch, omdat Apple hun apps voor gamestreaming stelselmatig uit de App Store lijkt te weren. Met deze apps is het mogelijk om een game voor pc of spelcomputers naar een smartphone te streamen.

Game Pass en Stadia zijn gamestreamingdiensten van Microsoft en Google. De spellen worden in een datacenter afgespeeld, waar het beeld naar een apparaat wordt gestuurd. Hierdoor is een zwaar spel op simpele apparatuur te spelen.

Alle games controleren

"De App Store is gemaakt om een veilige en vertrouwde plek voor klanten te zijn", legt de woordvoerder uit. "Alle gepubliceerde apps worden vooraf door ons gecontroleerd, om te zien of de algemene voorwaarden worden nageleefd."

Omdat de games in kwestie niet in de App Store staan, kan Apple niet controleren of ze voldoen aan de voorwaarden van het platform. "Gamediensten zijn absoluut welkom in de App Store, zolang de regels worden opgevolgd", vervolgt de woordvoerder. "Dan zouden alle aangeboden games individueel door ons gecontroleerd moeten worden."

Omdat de losse spellen niet door de bedrijven worden aangeboden bij Apple, zijn de apps tot nu toe uit de App Store geweerd. Het is onduidelijk of Google en Microsoft dit op termijn alsnog willen gaan doen.

Machtsmisbruik

Het gebeurt niet altijd dat Apple zijn regels wil toepassen op ook de inhoud die in een app wordt aangeboden. Video- en muziekdiensten zoals Netflix en Spotify bieden films, series en nummers aan die niet allemaal vooraf door Apple worden gecontroleerd.

Het conflict met de game-apps komt net nu Apple wordt onderzocht in de Verenigde Staten en Europa wegens mogelijk machtsmisbruik. De techreus vraagt appmakers om een deel van hun omzet af te dragen. Bedrijven zoals Spotify zeggen dat ze hierdoor worden benadeeld ten opzichte van Apples eigen diensten.

Samsung

De gamediensten worden niet op alle smartphoneplatformen geweerd. De betreffende apps zijn bijvoorbeeld wel op Android-telefoons te installeren.

Samsung kondigde eerder deze week een samenwerking met Game Pass aan, waarbij kopers van een Note 20 een abonnement van drie maanden cadeau krijgen. Daarnaast staat op de telefoons een speciale versie van de app, waarmee spelers speciale skins voor games kunnen ontgrendelen.

Eerste indruk: Google Stadia