Trump tekent TikTok-decreet: app over 45 dagen verboden
ByteDance

Trump tekent TikTok-decreet: app over 45 dagen verboden

07-08-2020 04:44 Laatste update: 09:35

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het verbod op Chinese app TikTok formeel getekend. Over 45 dagen zou de software niet langer aangeboden mogen worden aan Amerikanen.

De president dreigde al langer om TikTok te verbieden. Hij ziet de app als een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat hij vreest dat de Chinese makers verzamelde data met de tevens Chinese overheid deelt. 

Het door Trump getekende decreet zorgt ervoor dat transacties tussen Amerikaanse bedrijven en TikTok worden verboden. In de praktijk mogen bijvoorbeeld Apple en Google hierdoor de app vanaf 20 september niet meer aanbieden in hun appwinkels.

"De verspreiding van Chinese apps blijft onze veiligheid bedreigen", leest het document. "De Verenigde Staten moet actie ondernemen tegen de eigenaren van TikTok."

Ook WeChat

Eenzelfde soort decreet is getekend om de Chinese chatapp WeChat te verbieden. Deze WhatsApp-concurrent wordt inmiddels al jarenlang wereldwijd aangeboden.

TikTok kan een verbod alsnog vermijden, als het bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten verkoopt aan een bedrijf in het westen. De gegevens van Amerikaanse gebruikers moeten dan in de Verenigde Staten worden opgeslagen.

Microsoft-overname

Op het moment wordt met Microsoft gesproken over zo'n mogelijke overname. De techreus zou bereid zijn tot 30 miljard dollar voor delen van TikTok in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland te betalen. Daarnaast zou zelfs worden overwogen om heel TikTok te kopen.

De overnamegesprekken tussen ByteDance en Microsoft worden uiterlijk 15 september afgerond, vijf dagen voor het opgelegde verbod ingaat.

Wat maakt TikTok zo'n groot succes?