Canon slachtoffer ransomware-aanval
Maze

'Cameramaker Canon slachtoffer aanval ransomware'

7 augustus om 09:56
Laatste update: 7 augustus om 09:56

Camerafabrikant Canon zou zijn getroffen door een aanval met ransomware. Cybercriminelen zouden losgeld eisen voor de gegijzelde bestanden.

Door een aanval met gijzelsoftware liggen meerdere systemen van Canon plat, blijkt uit een interne memo, meldt Bleeping Computer. Canon laat ransomware-experts onderzoek doen en geeft nog geen reactie.

Canon-medewerkers hebben geen toegang tot e-mail en allerlei interne applicaties. Ook ligt de Amerikaanse website van het bedrijf al twee dagen plat.

Data

Het zou gaan om de Maze-ransomware, die al vaker grote organisaties heeft getroffen, waaronder de Amerikaanse stad Pensacola. 

De cybercriminelen zeggen tegen Bleeping Computer dat ze 10 terabyte aan data en privédatabases hebben gestolen bij Canon. Die bestanden zouden online kunnen verschijnen als Canon niet zou betalen, waardoor gevoelige informatie van de fabrikant op straat zou komen te liggen. 

Storing Canon clouddienst: foto's weg

Eerder deze week werd Canons cloudopslagdienst Image.Canon getroffen door een grote storing, waardoor bij een deel van de gebruikers ook foto’s en filmpjes verloren gingen. Die storing zou echter los staan van de ransomware-aanval.