WhatsApp-fraudeur steelt stemgeluid voor oplichtpraktijken
Fraude

WhatsApp-fraudeur steelt stemgeluid voor oplichtpraktijken

10-08-2020 12:40 Laatste update: 12:44

De Nederlandse politie waarschuwt voor een nieuwe vorm van WhatsApp-fraude, waarbij criminelen het stemgeluid van slachtoffers misbruiken om geld te stelen.

Criminelen proberen al langer via WhatsApp mensen op te lichten. Ze doen zich voor als een vriend of familielid en zeggen in geldnood te zitten. Vervolgens vragen ze of het slachtoffer een bedrag wil overmaken.

Bij een recent voorval werden stemopnames gemaakt om de oplichtpraktijken betrouwbaar te doen overkomen. Een man in Den Haag werd op vrijdag 24 juli meerdere malen gebeld door een onbekend nummer, zonder dat hij de beller goed kon verstaan. 

Bij het eerste belletje zei hij "Hallo, met Jan (niet zijn echte naam - red.). Hallo. Ik kan niks horen." Hij hing op en kreeg een sms'je van de beller, die zei niks te verstaan. Daarna werd nog eens teruggebeld en antwoordde het slachtoffer met "Hallo. met Jan. Ik kan je nog steeds niet horen."

Stiekeme opnames

In werkelijkheid kon de beller aan de andere kant wel verstaan wat de man zei. De uitspraken werden opgenomen, zodat hij een dag later het geluid kon misbruiken. Hij belde een familielid van het slachtoffer en speelde het geluid van beide gesprekken af en ging af. In een WhatsApp-bericht werd vervolgens gevraagd om geld over te maken.

Door eerst de stemopnames te laten horen, hoopte de oplichter de indruk te wekken dat het slachtoffer echt aan de lijn hing en vervolgens de berichten stuurde. In dit geval mislukte de truc: het familielid vertrouwde het niet en maakte geen geld over. 

Beide slachtoffers deden aangifte. De oplichter is nog niet gepakt.