Facebook Instagram Messenger whatsapp chat
WhatsApp volgt later

Facebook start samenvoegen chats Instagram en Messenger

17 augustus om 10:36
Laatste update: 17 augustus om 10:40

Facebook is begonnen met het samenvoegen van de chatfuncties van Instagram en Facebook Messenger.

Facebook kondigde vorig jaar aan dat het zijn drie grote chatdiensten wil gaan samenvoegen tot één grote, onderliggende dienst. Eerder zei topman Zuckerberg dat die integratie pas na 2020 zou gaan gebeuren, nu blijkt de samenvoeging toch al te zijn begonnen, meldt The Verge.

Sommige Instagram-gebruikers op zowel Android als iOS krijgen sinds vrijdag de melding te zien dat er een nieuwe manier is om te chatten in de app. De meest opvallende genoemde wijziging is 'Chat met vrienden die Facebook gebruiken'. Als gebruikers in de melding op 'Update' drukken, wordt het chatlogo van Instagram rechtsboven in beeld vervangen door het logo van Facebook Messenger.

Zelfde uiterlijk

Het lijkt vooralsnog niet mogelijk om ook daadwerkelijk vanuit Instagram te chatten met Facebook-gebruikers, maar het fundament is gelegd. Het ontwerp van de Instagram-chat is gelijkgetrokken met Messenger, met een nieuw uiterlijk van de chat, nieuwe emoji-reacties en de mogelijkheid om op berichten te reageren door er overheen te vegen.

WhatsApp later toegevoegd

Op termijn moet ook WhatsApp bij de chatfuncties van Instagram en Messenger worden gevoegd. De verschillende apps blijven dan bestaan, maar de onderliggende infrastructuur wordt samengevoegd. Zo kunnen gebruikers van de drie apps onderling berichten sturen.

De infrastructuur moet end-to-end versleuteld worden, zoals op WhatsApp al het geval is. Facebook heeft met WhatsApp en Messenger de twee meest gebruikte chatdiensten ter wereld.

Kijk ook: e-bike VanMoof S3 na drie maanden