Samsung: goedkopere telefoons krijgen ook 3 jaar Android-updates
Update-garantie

Samsung: goedkopere telefoons krijgen ook 3 jaar Android-updates

18-08-2020 14:23 Laatste update: 14:23

Samsung garandeert nu ook voor goedkopere toestellen drie generaties van Android-updates. Tot nu toe gold die belofte alleen voor de duurste telefoons.

Samsung beloofde bij de introductie van de Galaxy Note 20 dat sommige Galaxy-toestellen voortaan drie generaties Android-updates zouden krijgen. Met andere woorden: sommige toestellen krijgen vanaf het moment van verschijnen de drie volgende nieuwe versies van Android. Samsung heeft nu een lijst gepubliceerd met alle toestellen waar dat voor geldt.

Die lijst bevat onder meer de Galaxy S10 en S20-lijn, de Note 10 en Note 20-lijn, maar ook toestellen uit de goedkopere Galaxy A-lijn staan op de lijst. Het gaat om de Galaxy A71 5G, A71, A51 5G, A51, A90 5G en sommige aanstaande toestellen in de A-serie.

Duurste toestel komt als eerst

Als voorbeeld geeft Samsung de Galaxy S20, die begin dit jaar verscheen met Android 10. De eerste update is Android 11, gevolgd door Android 12 en 13. De Galaxy S10 werd begin 2019 geleverd met Android 9, en is ondertussen bijgewerkt naar Android 10. Dat toestel is dus nog gegarandeerd van twee grote Android-updates, 11 en 12.

De beschikbaarheid van updates kan volgens Samsung alsnog per markt verschillen. Ook is het verschijnmoment van de updates afhankelijk van het toestel.

Net als de afgelopen jaren staan de nieuwste Samsung-telefoons vooraan in de rij. Zo is de S20-lijn dit najaar als eerste aan de beurt met de update naar Android 11, 'andere apparaten volgen kort daarna'.

Belofte belangrijk

De belofte van Samsung is belangrijk, want Android-gebruikers wisten tot nu toe nauwelijks of hun toestel wel de volgende Android-update zou krijgen. De Consumentenbond klaagde daar vorig jaar nog over.

Duurdere toestellen worden vaak al twee tot drie jaar ondersteund, maar zeker wisten gebruikers dat nooit. Concurrent Apple ondersteunt iPhones zo'n vijf jaar lang met nieuwe iOS-versies.

De nieuwe smartphones en oordoppen van Samsung: