Facebook gaat nepnieuws over klimaat strenger aanpakken
Klimaatverandering

Facebook gaat nepnieuws over klimaat strenger aanpakken

15-09-2020 09:01 Laatste update: 11:56

Facebook start een klimaatinformatiecentrum om nepnieuws te bestrijden. Het sociale medium doet dat op een moment dat de kritiek vanwege het toestaan van onwaarheden over de bosbranden in het westen van de Verenigde Staten aanzwelt.

Het informatiecentrum moet gebruikers van wetenschappelijke informatie gaan voorzien over het klimaat. De dienst komt er hetzelfde uit te zien als de informatiecentra die Facebook eerder lanceerde over het coronavirus en over de Amerikaanse verkiezingen. Voorlopig is het alleen toegankelijk in de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

"Het wetenschappelijke klimaatinformatiecentrum is een plek op Facebook waar feitelijke bronnen van de belangrijkste klimaatorganisaties te vinden zijn en waar staat welke stappen mensen kunnen zetten in hun leven om klimaatverandering te bestrijden", aldus Facebook.

Politici

Facebook wordt ervan beschuldigd onjuiste informatie over klimaatverandering toe te staan, doordat opinieartikelen niet altijd onder het factchecksysteem van het sociale medium vallen.

"Opinies en uitspraken van politici komen niet in aanmerking voor feitenchecks, maar politici zijn niet vrijgesteld van Facebooks richtlijnen voor de community. Content van politici kan wel verwijderd worden als er bijvoorbeeld risico is op fysieke schade", laat Facebook weten.