Rechter noemt tactieken Fortnite-maker 'oneerlijk' in zaak tegen Apple
Stijd om de App Store

Rechter noemt tactieken Fortnite-maker 'oneerlijk' in zaak tegen Apple

29-09-2020 11:15 Laatste update: 11:15

De rechtszaak tussen Apple en Fortnite-maker Epic volgt waarschijnlijk pas in juli 2021, zei de rechter tijdens een hoorzitting.

Rechter Yvonne Gonzalez Rogers ziet het liefst een jury meebeslissen in de rechtszaak, meldt CNN. Volgens de rechter kan de mededingingszaak een mijlpaal vormen en een precedent scheppen, en is de mening van het publiek daarbij van belang.

Epic klaagde Apple in augustus aan, toen Fortnite uit de App Store werd verwijderd. Dat gebeurde nadat Epic bewust tegen de regels van Apple inging, door stiekem een eigen betaalsysteem in Fortnite voor iOS te bouwen.

'Het is oneerlijk'

De Fortnite-maker wist dat zijn update niet was toegestaan volgens het contract met Apple, maar deed dat toch. De rechter noemt die stap oneerlijk. "Jullie deden iets, logen erover, kwamen er niet voor uit", aldus de rechter. "Veel mensen in het publiek vinden jullie helden voor wat jullie gedaan hebben, maar het is nog steeds niet eerlijk", zei de rechter tegen Epic.

Epic onderkent dat het de overeenkomst met Apple heeft geschonden, maar stelt dat Apple concurrentievervalsend te werk gaat met zijn App Store. In apps en games is het niet toegestaan om digitale aankopen via een eigen betaalsysteem te verkopen. Dat moet via het systeem van Apple, dat daar 30 procent commissie over vraagt.

Geen koppelverkoop

"Ik ben niet bepaald overtuigd", zei de rechter over de aanklacht van Epic dat het systeem van Apple een vorm van koppelverkoop is. In sommige gevallen is het bundelen van twee producten om een concurrentievoordeel te bereiken niet toegestaan. "Ik zie dit niet als een losstaand product", zegt de rechter.

Ook vindt de rechter niet dat Apple de verspreiding van Fortnite heeft beschadigd vanwege zijn exclusieve controle over de App Store. Volgens de rechter hebben iOS-gebruikers alsnog allerlei manieren om Fortnite te spelen, ook al is de game niet meer beschikbaar voor iPhone en iPad.

'Iedereen doet het zo'

Het doet er volgens de rechter niks aan af dat de App Store een zogenoemde walled garden is, een platform waarbij één eigenaar de grenzen aangeeft en bepaalt. "Walled gardens bestaan al decennia", aldus de rechter. "Nintendo heeft een walled garden, Sony en Microsoft ook. Wat Apple doet is niet veel anders. Het is moeilijk om de economie van de industrie te negeren, dat vraagt u me te doen", aldus de rechter tegen de advocaat van Epic.

Apple stelt dat Epic probeert een opstand onder ontwikkelaars op te zwepen, door zich als 'Rattenvanger van Hamelen' op te stellen. Epic wil volgens Apple met vals spel en contractbreuk software langs de controle smokkelen. Een uitspraak in het voordeel van Epic zou volgens Apple "groen licht zijn voor andere bedrijven, en daarmee erg gevaarlijk."

Google ook strikter

Apple en Epic hebben tot 6 januari de tijd om stukken aan te leveren in de zaak, die in juli 2021 verder behandeld zal worden. Eerder bepaalde de rechter al dat Fotrnite niet door Apple terug in de App Store geplaatst hoeft te worden.

Opvallend detail: Google scherpte maandag de richtlijnen van zijn Google Play Store aan. Ook Google steekt nu nadrukkelijk een stokje tegen het gebruik van eigen betaalsystemen in apps, iets dat Spotify en Netflix onder meer gebruikten. Ook op Android moeten apps voortaan het systeem van Google gebruiken, en daarbij 30 procent commissie afdragen.

Apple onder vuur: moet de App Store op de schop?