© Google

Nest onthult goedkopere thermostaat met nieuw ontwerp
100 euro goedkoper

Nest onthult goedkopere thermostaat met nieuw ontwerp

13 oktober 2020 om 10:27
Laatste update: 13 oktober 2020 om 10:30

Nest heeft een nieuwe versie van zijn thermostaat onthuld. Het ontwerp is simpeler, de bekende draairing is er niet meer en de prijs is lager.

Nest heeft opnieuw een simpelere versie van zijn thermostaat gepresenteerd. Na de klassieke Nest Learning Thermostat (249 euro) en de simpelere Nest Thermostat E (219 euro) is er nu de Nest Thermostat, die in de VS 129 dollar kost (110 euro).

Het nieuwe model is platter dan voorgaande versies, en de bediening met draairing langs de rand maakt plaats voor touch. Dat werkt vergelijkbaar: om de temperatuur aan te passen, vegen gebruikers met hun vinger langs de rand van de ronde thermostaat.

Geen lerende functie

De voorkant bestaat nu uit niets meer dan een rond, spiegelend oppervlak mer daaronder een scherm, dat alleen zichtbaar is als het nodig is. Met radartechnologie detecteert de nieuwe Nest Thermostat of er iemand in de buurt staat. Zowel het scherm als de sensor zijn nu naadloos verborgen, zodat er geen schermranden of andere onderbrekingen te zien zijn.

Grootste verschil met de duurdere modellen is de afwezigheid van de zelflerende slimme functie. Dit goedkopere model leert niet zelfstandig van het gedrag van zijn gebruikers. In plaats daarvan moet zelf een schema worden ingesteld, met gewenste temperaturen 's nachts, overdag en als er niemand thuis is.

Slimme suggesties

De Nest Thermostat kan wel op basis van de locatie van de gebruiker automatisch de eco-modus inschakelen, voor als er niemand thuis is. Ook doet de bijbehorende app suggesties over het aanpassen van de schema's, door 's nachts bijvoorbeeld een lagere temperatuur voor te stellen. De thermostaat kan via Google Home bediend worden.

De nieuwe Nest Thermostat is er in de VS in vier kleuren: wit, grijs, pastelgroen en zandkleur. Die tinten sluiten aan bij de nieuwe Nest Audio, die in Nederland overigens alleen in lichtgrijs en antraciet verschijnt.

Het is volgens een woordvoerder van Google nog niet bekend of en wanneer de nieuwe Nest Thermostat in Nederland verschijnt.

Test: nieuwe Google-speaker Nest Audio