Waarom iPhones in Nederland duurder zijn dan in de VS
iPhone 12

Waarom iPhones in Nederland duurder zijn dan in de VS

13-10-2020 20:07 Laatste update: 22-10-2020 15:42

De nieuwe iPhone 12's lijken in Nederland een stuk duurder dan in de Verenigde Staten. Hoe komt dat?

Review iPhone 12

Apple heeft de nieuwe iPhone 12's aangekondigd. Tijdens de presentatie toonde het bedrijf zoals altijd alleen de Amerikaanse prijzen. De Nederlandse prijzen vielen vervolgens een stuk hoger uit. 

Neem de nieuwe iPhone 12 mini. Dit toestel werd gepresenteerd als beschikbaar vanaf 699 dollar. In Nederland is het toestel verkrijgbaar vanaf 809 euro (omgerekend zou dat neerkomen op 950 dollar). Dat is een groot verschil. Wat is er aan de hand?

Btw en heffingen

In Nederlandse winkels zijn we gewend dat prijzen gewoon inclusief btw worden gepresenteerd. Dat is in de Verenigde Staten niet het geval. Ook in de Amerikaanse Apple Store niet. Daar wordt de 'sales tax' van tussen de 4 en 10 procent weggelaten. 

Vervolgens is het niet zo simpel als de valuta omrekenen. Apple zorgt namelijk voor een extra buffer om niet te worden verrast door schommelingen in wisselkoersen.

Daarnaast moeten we in Nederland verschillende heffingen betalen als je een product koopt, zoals de thuiskopieheffing. 

Korting met advertenties

Nieuw dit jaar in de VS, is dat de nieuwe iPhones met korting worden aangeboden als gebruikers advertenties van hun provider inschakelen. Zonder deze korting kost de nieuwe iPhone 12 mini in Amerika 729 dollar en niet 699 dollar.