Politie start campagne: voorkom oplichting via WhatsApp
Cybercrime

Politie start campagne: voorkom oplichting via WhatsApp

15-10-2020 10:19 Laatste update: 10:31

De politie is op social media een landelijke campagne gestart om mensen te waarschuwen voor oplichting via WhatsApp.

De politie zegt per dag honderd aangiften binnen te krijgen van WhatsAppfraude of pogingen daartoe. De politie is daarom een preventiecampagne op social media begonnen. Jongeren worden via Instagram aangespoord om hun ouders en grootouders te waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Zij krijgen op Facebook tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van deze vorm van cybercriminaliteit.

Vriend-in-nood

Bij deze vorm van oplichting, ook wel vriend-in-noodfraude genoemd, krijgt iemand een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.

Wie vervolgens geld overmaakt, krijgt dan vaak een tweede verzoek. Bij navraag blijkt de vriend in kwestie van niets te weten en blijkt zijn account te zijn gehackt, of de oplichter gebruikt een vals account of een nieuw telefoonnummer.

De cybercriminelen versturen de oplichtingsberichten niet alleen via WhatsApp maar ook via sms, Telegram, Snapchat of e-mail.

Grote toename tijdens coronacrisis

De vriend-in-noodfraude is aan een snelle opmars bezig. Tot februari kreeg de politie 130 aangiften per week binnen, maar mede door de coronacrisis is dat aantal opgelopen naar 300 per week in september tot 100 per dag op dit moment.