© Sony

Sony toont totaal vernieuwde interface PlayStation 5
Hints en spoiler-alerts

Sony toont totaal vernieuwde interface PlayStation 5

15-10-2020 14:11 Laatste update: 14:12

Sony heeft de totaal vernieuwde interface van de PlayStation 5 getoond. Gamers kunnen hints krijgen als ze vast zitten en zien hoe lang een level voor hen nog duurt.

Sony toont de interface van de PS5 in een ruim 11 minuten durende video. De interface is volledig toegespitst op 4K-schermen en de mogelijkheid van de PS5 om snel tussen taken en games te wisselen.

Een druk op de PlayStation-knop op het midden van de controller toont nu niet meer het thuisscherm, maar brengt voortaan het Control Center tevoorschijn. Daar zien spelers onderin beeld een rij standaardknoppen voor onder meer het uitschakelen van de PS5, het wisselen van profielen en het terugkeren naar het thuisscherm.

Elke taak een kaart

Nieuw is de rij kaarten die op de onderste helft van het scherm komt te staan. Die kaarten tonen handelingen die op dat moment interessant zijn voor de speler, en zijn contextgevoelig. Heeft de speler zojuist een screenshot gemaakt, staat een kaart met die screenshot vooraan in de rij. Vanuit die kaart kan de screenshot makkelijk worden gedeeld met vrienden en via gekoppelde sociale media.

Andere kaarten tonen bijvoorbeeld snelknoppen naar verschillende levels in de game die wordt gespeeld. Als spelers zo'n levelkaart selecteren, zien zij hoe lang het nog duurt tot zij het einde van dat level bereiken. Die inschatting is persoonlijk en gebaseerd op het speeltempo van de speler.

Het hintsysteem van de PS5.

Hints en spoiler-alerts

Spelers kunnen via de kaartjes ook hints opvragen als zij zelf vast komen te zitten. Die functie is er wel alleen voor betalende PlayStation Plus-gebruikers. Zij krijgen dan tekst te zien, afbeeldingen of een video over waar zij bijvoorbeeld moeten zoeken naar een verborgen object. Als de hint mogelijk een spoiler voor het verhaal van de game bevat, wordt eerst een waarschuwing getoond. De functie is een alternatief voor wat spelers nu vaak doen als zij niet verder komen: zoeken op internet, met het gevaar op spoilers voor het gevaar.

Een spoiler-waarschuwing is er ook als spelers elkaar een screenshot of video van een game sturen. Als games het spelen van hun spel streamen, kunnen vrienden dat picture-in-picture bekijken terwijl zij zelf een andere game spelen. Ook het thuisscherm is vernieuwd, de PlayStation Store is nu voortaan ingebouwd en geen losse app meer.

De PlayStation 5 verschijnt op 19 november in Nederland.

PlayStation 5 of Xbox Series X/S: welke kies jij?