© Apple

MagSafe voor iPhone 12: wat is het en hoe werkt het?
iPhone 12

MagSafe voor iPhone 12: wat is het en hoe werkt het?

15-10-2020 16:11 Laatste update: 22-10-2020 15:44

De nieuwe iPhone 12 biedt ondersteuning voor magnetische laders en accessoires. Wat is het, hoe werkt het en welke accessoires komen er beschikbaar?

MagSafe is geen nieuwe merknaam voor Apple: jarenlang was het de naam van de magnetische opladers die bij MacBooks werden geleverd. Die laders zijn er niet meer, maar de merknaam keert nu terug bij de iPhone 12.

Wat is MagSafe?

Het nieuwe MagSafe is in de eerste plaats een laadmethode voor de iPhone 12. Alle vier de nieuwe iPhones kunnen MagSafe gebruiken. De MagSafe-oplader (45 euro) oogt in eerste instantie als een reguliere draadloze oplader. Dat is het in wezen ook, met als grote verschil dat hij magnetisch is.

Daardoor klikt hij altijd precies op het midden van de achterkant van de iPhone 12. Dat middelpunt is de optimale plek voor draadloos laden en zorgt voor de meest efficiënte draadloze overdracht – draadloos is er altijd enig verlies in de vorm van warmte.

Wat zijn de voordelen?

De magnetische verbinding heeft een aantal voordelen. Zo kunnen gebruikers hun telefoon niet verkeerd of deels verkeerd op de lader leggen. Bij normale draadloze laders kan dat wel, waardoor de telefoon onbedoeld niet of niet zo snel mogelijk laadt.

En omdat de lader altijd op het juiste punt zit, kunnen iPhones via MagSafe laden met 15 Watt. Bij regulier draadloos laden is dat op iPhones 7,5 Watt – sommige Androids kunnen via Qi ook laden met 15 Watt.

Werkt het ook met een hoesje?

MagSafe werkt ook met een hoesje, maar dat moet wel een speciaal hoesje zijn. Apple verkoopt zelf een aantal hoesjes met ingebouwde magneten, zodat de lader en andere accessoires probleemloos werken.

Bijkomend voordeel: de hoesjes klikken vast op de achterkant van de hoekige iPhones 12-modellen, en hoeven zich daardoor niet met een randje langs de schermrand vast te grijpen zoals voorgaande hoesjes. Andere fabrikanten werken ook aan MagSafe-hoesjes voor de nieuwe iPhones.

Welke MagSafe-accessoires zijn er nog meer?

Naast de MagSafe-oplader heeft Apple allerlei MagSafe-hoesjes voor de iPhone 12, zoals een doorzichtig model met zichtbare, ronde magneet, een siliconen model in verschillende kleuren en een leren portefeuillehoesje. 

Opvallendst is de leren kaarthouder, geschikt voor een aantal pasjes zoals identiteitsbewijzen en ov-kaarten. De kaarthouder heeft een magnetische achterkant, en kan achterop de iPhone 12 worden geklikt.

Later komt Apple nog met de MagSafe Duo Charger, een opvouwbare lader waarmee tegelijkertijd een iPhone 12 een Apple Watch opgeladen kunnen worden.

Het is nog niet bekend wanneer en voor welke prijs die lader op de markt komt.

De MagSafe Charger Duo

Komen andere merken met MagSafe-accessoires?

MagSafe kan ook door andere fabrikanten gebruikt worden. Zo heeft PopSockets al een magnetische variant van zijn bekende telefoongrip aangekondigd.

De Belin 3-in-1 MagSafe-lader en autohouder.

Belkin komt op zijn beurt met twee accessoires: een eigen 3-in-1 MagSafe-lader voor iPhone, Apple Watch en AirPods, een MagSafe-iPhone-houder voor in de auto. De magnetische houder kan tussen de vinnen van een koelrooster worden geprikt.

Verwacht wordt dat nog veel accessoiremakers MagSafe zullen gaan gebruiken.

Getest: de nieuwe iPhone 12's