YouTube verbiedt video's over gevaarlijke complotten zoals QAnon
Pizzagate

YouTube verbiedt video's over gevaarlijke complotten zoals QAnon

15-10-2020 17:44 Laatste update: 18:02

Het is op YouTube niet langer toegestaan om complottheorieën te verspreiden die kijkers kunnen aanzetten tot geweld. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld QAnon en Pizzagate.

Dat heeft de videosite op zijn blog aangekondigd

Het gaat alleen om video's die de complottheorieën zelf verspreiden. Nieuwsvideo's die ontwikkelingen rond de complotverspreiders bespreken zijn bijvoorbeeld nog wel toegestaan.

Video's over complottheorieën werden langere tijd gedoogd, al heeft de videosite in het verleden aanpassingen gedaan waardoor ze zeer laag in de zoekresultaten staan.

Pizzagate

Nu wil de videosite maatregelen nemen tegen complotten die tot geweld leiden. Dat Pizzagate daarbij als voorbeeld wordt aangedragen is geen wonder. Enkele jaren terug ging een complot over een pedofielenring in een pizzaketen rond, waarna een lezer met een wapen één van de restaurants binnenliep.

YouTube zei niet hoe het gevaar van verschillende complottheorieën precies wordt gedefinieerd. Wel belooft het bedrijf zijn beleid de komende tijd nog te blijven aanpassen, omdat complotgroepen hun tactieken constant blijven veranderen.

Nepnieuws corona

Eerder deze week kondigde YouTube ook een aangescherpt beleid rond video's over het coronavirus aan, waardoor nepnieuws minder snel wordt gedoogd.

Video's waarin wordt beweerd dat het vaccin tegen het coronavirus dodelijk is, zijn voortaan streng verboden op het videoplatform.