CoronaMelder waarschuwt soms na 'contact' op meters afstand
Corona-app

CoronaMelder waarschuwt soms na 'contact' op meters afstand

29-10-2020 12:36 Laatste update: 12:40

De CoronaMelder-app stuurt zo'n 10.000 keer per dag een melding naar gebruikers dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. Maar in een deel van die gevallen waren de personen op meerdere meters afstand van elkaar.

Die schatting maakt Ron Roozendaal, chief information officer van het ministerie en leidinggevende van de CoronaMelder-app, tegen de NOS. De CoronaMelder is inmiddels 3,7 miljoen keer gedownload op iPhones en Android-toestellen. Maandag was dat nog 3,5 miljoen keer.

Wie een coronabesmetting heeft, krijgt van de GGD een code die in de CoronaMelder-app kan worden ingevoerd. Andere app-gebruikers die op anderhalve meter van de besmette persoon zijn geweest, krijgen vervolgens een melding.

'Op grotere afstand'

Soms komen die meldingen echter ook binnen bij mensen die op een grotere afstand dan anderhalve meter stonden. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand", aldus Roozendaal.

Meerdere meters afstand

In 70 procent van de gevallen was er volgens VWS een afstand van anderhalve meter tussen de gebruikers van de CoronaMelder. Voor nog eens 20 procent gold een afstand van anderhalve tot drie meter.

Het overige aantal stond verder weg, maar waren bijvoorbeeld wel langere tijd in de buurt van iemand met corona. Daar wijst althans een praktijktest van het ministerie, gehouden op een Defensieterrein. Testpersonen stonden op drie tot tien meter afstand, maar kregen toch een melding.

Bluetooth-signalen

Roozendaal schat dat dagelijks om tientallen van zulke meldingen over grote afstand gaat. Zeker weten de makers van de CoronaMelder dat niet, want er worden geen statistieken bijgehouden en wie een melding ontvangt. Ook de 10.000 meldingen per dag is een schatting. "Zo'n 1400 à 1500 positief geteste mensen gebruiken de app per dag, en we schatten dat die gemiddeld 5 tot 15 contacten hebben gehad", aldus Roozendaal.

De onzekerheid over afstand heeft te maken met de manier waarop de CoronaMelder werkt. De app gebruikt bluetooth om de afstand tussen twee smartphones te meten. Dat is relatief betrouwbaar, maar zaken als kleding en obstakels, zoals meubilair, beïnvloeden de sterkte van het signaal.

Advies

Het advies van de CoronaMelder is om bij melding in thuisquarantaine te gaan. Momenteel is een melding alleen nog niet genoeg reden voor een coronatest, daarvoor zijn nu nog symptomen nodig. In december verandert dat, en mag ook zonder klachten een coronatest aangevraagd worden.

Smartwatch weet eerder dan jij dat je ziek wordt