Amazon start met betaalde Channels in Prime Video in Nederland
Streamingdiensten

Amazon start met betaalde Channels in Prime Video in Nederland

04-11-2020 09:50 Laatste update: 09:59

Amazon start vandaag in Nederland met betaalde Channels binnen streamingdienst Amazon Prime Video. Amazon noemt dit Channels, maar het gaat vooral om on-demand programma's en films, waaronder die van Film 1, MGM en Starzplay.

De 'Prime Video Channels' zijn vanaf vandaag in Nederland beschikbaar op Amazon Prime Video. De betaalde pakketten bestaan vooral uit on-demand tv-programma's en films, maar het zouden ook live-uitzendingen kunnen zijn, zegt Amazon. Gebruikers betalen een extra maandbedrag per Channel aan Amazon. Ze krijgen daarna de content te zien tussen de andere series en films van de videodienst.

In Nederland zijn vooralsnog vijftien Prime Video Channels beschikbaar, met verschillende tarieven. Zo rekent Film1 vijf euro per maand en vraagt Hayu (met realityshows zoals Keeping Up With the Kardashians) zes euro per maand. Verder gaat het onder andere om Channels met on-demand programma's van Crime+Investigation, History en Acorn TV en Channels met films van MGM, Cinéart Presents en Septemberfilm.

'Makkelijker binnen één app'

"Er is tegenwoordig heel veel content die je on-demand kan bekijken, we willen het makkelijker maken om dat te vinden, binnen één app en met één manier van afrekenen", zegt Julian Monaghan, Director van Prime Video Channels in de EU. "Je hoeft niet steeds naar andere apps over te schakelen. Onze personalisatie werkt ook erg goed. Op basis van je kijkgedrag geven we je aanbevelingen."

In de VS telt Amazon Prime Video al 150 betaalde Channels. “We voegen later in Nederland nog meer Channels toe”, vertelt Monaghan. "We praten nog met meerdere Nederlandse partijen over lokale content."

Apple

Het afsluiten van de extra Channels-abonnementen kan overigens nog niet via de apps op Apple-apparaten. Gebruikers moeten ze eerst via andere apparaten afsluiten, waarna ze wel op Apple-apparaten beschikbaar zijn. Hierdoor hoeft Amazon geen commissie aan Apple af te dragen. Hetzelfde geldt voor het on-demand huren van films bij Amazon Prime Video.  

Apple hanteert met zijn streamingdienst Apple TV+ een soortgelijke strategie met het aanbieden van video-abonnementen van andere partijen. Zo zijn Disney+ en StarzPlay ook beschikbaar binnen de Apple TV-app.

Kijk ook: deze Samsung-tv draait mee